Оригинално заглавие: Scorpion Soup, 2013.

Преводач: Мая Люцканова-Куне

Корица: Твърда

Година на изданието: април 2024 г.

Страници: 168

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Вълнуващо е да хванеш такова специално издание в ръце – да знаеш, че е едно от лимитирано количество бройки, че в него ръчно са вмъкнати 10 разгъващи се старинни карти на големия холандски картограф и издател Уилям Блау, който публикува заедно със своя син Йохан своите атласи и глобуси в края на XVI и началото на XVII век. Те са не само придружаващи текста, но и добавят патина към него, състаряват елегантно едни приказни истории, писани в наши дни, но замислени да принадлежат на друго, предцивилизационно и митологично време. Както авторът отбелязва в началото, той се вдъхновява от приказките, които са му разказвали като дете, и най-вече от „Хиляда и една нощ“, като добавя, че „най-много ми харесва, когато приказките са скрити в приказки – втъкани, завършени, омагьосващи сетивата и душата“. И точно това прави Шах в своите истории, прилични на притчи – прелива от една в друга плавно, някак отказвайки ни поучителния завършек, с който сме свикнали, за да ни отведе до идеята за онзи изначален уроборос, символ на вечния кръговрат и в крайна сметка безкрайността.

Приказният водовъртеж „Супа от скорпиони“ на Шах започва с един рибар, попаднал в плен на пирати, на когото разказват приказка, в която се разказва първата истинска приказка, посветена на диренето на причудливия бозайник Капилонго, чиято кожа е единствената достойна до подвърже ръкопис, предназначен за папата, и който е способен да приеме участта си и да се задължи да забавлява своя убиец, при той да е изпълнил своя дълг. Но и това чудато същество има своя приказка за разказване, в която в една страна, в която се съветват с жабите, най-голямата тайна е скрита в една кутия, а само едно смело момче може да я разкрие. Натам научаваме колко е важен един ръждив пирон за царуването на изглеждащ несломим тиранин, за възможността най-важните неща на света като Мъдростта например да се продават в буркани, още жаби се появяват, властвайки над хората, а един от техните роби ще открие пътя към свободата, но и към това да бъде обезсмъртен, ще научим как най-стиснатият човек на света може да стане най-щедрия, как се приготвя супа от скорпиони и за какво служи на вещиците, за улавянето на джинове и техните души, за търсенето на най-глупавия човек в царството и как той може да се окаже най-умният, за мъжа, който се превърнал в дърво за наказание, а след това заживял нов живот като книга („Формата ми се промени веднъж, после отново, но съдържанието ми е мъдростта на човечеството“), за мъдреца, който пише книга за най-важното, но религиозната ревност почти проваля неговия замисъл, за острова на котките и мишките и борбата им за власт, където се появяват и караконджули, за пеещите змии и плашливите кучета, които ги почитат, за разгневения зелен джин, който иска да унищожи света, и за Адам, който се изправя насреща му, а след това има да извършва още по-големи подвизи. а в края има да прочете и върховната история, изписана върху човек… Една след друга, една след друга приказки преливат плавно и носят по вълните си, а предопределеното пристанище е може би тъкмо това, от което сме тръгнали.

Харесвам силно Тахир Шах, романите му „Къщата на халифа“ и „В хиляда и една нощ“ силно ме забавляваха и ги препоръчвам на всекиго, но трябва да призная, че този тип приказки не са моето нещо, не ми влияят и не ме вълнуват истински, макар да мога да оценя красивия език на автора, неговото въображение и умение да пише така, сякаш живее преди хилядилетия и умът му е недокоснат от рационалната настройка на цивилизацията. Допадна ми да следя нишката на Шах, да гадая дали ще обърне посоката на историите и ще започне да излиза от лабиринта, в който уврено беше навлязъл, или ще намери начин да ги навърже – отговорът ще откриете сами, а при търпение и желание може и да разгадаете множеството препратки и символи, които дяволито са пръснати сред текста. И трябва да кажа, че макар да поздравявам колегите за чисто тактилното удоволствие от изданието им, пунктуацията в книгата не е нужното ниво, което лично за мен спъваше четенето. Въпреки това „Супа от скорпиони“ е сборник за почитателите на универсалната мъдрост на човечеството, която чрез приказки и  притчи предава знания и поуки, които надскачат вековете и обединяват народи от всички континенти.

Книгата може да поръчате от сайта на издателството.