Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Лине Холм; Стине Болтер

Оригинално заглавие: For barnets bedste, 2020.

Преводач: Ева Кънева

Корица: Живко Петров, мека.

Година на изданието: декември 2021 г.

Страници: 584

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

  Какво са празнични дни без жестокосърдечен (ледосърдечен в случая?) скандинавски трилър, при това, ако може, да е на повечко страници – е, „Сърце в лед“ на Лине Холм и Стине Болтер изпълнява и двете условия, като всичко започва с доказано като правилно сюжетно решение – кърваво убийство на знакова личност на публично място, при което трупът е аранжиран загадъчно, а на тялото му има издълбан мистериозен знак с нож.

 53935115._SY475_  Двамината основни герои и разследващи са типичната противоречива двойка. Микел Дирк е бивш наркоман, който е успял да се измъкне от хватката на дрогата, но пътем е загубил възможност да вижда сина си, което силно го гнети. Фредерик Далин пък е опитен в онлайн пространството полицай, който се надява да има дете с любимата си, но не им се получава. И двамата едва-що са се запознали, когато поемат случая с убития директор на Червения кръст – именно споменатата по-горе жертва, като са наясно, че високата му длъжност добавя и сериозен политически елемент към събитията. А дори не знаят колко точно… Разследването поема в посока дирене на крайнодесни откачалки, които не понасят евреи, какъвто е убитият, а скоро и заплашителни писма са получени от куп депутати – една детска песничка и лична заплаха за живота на всеки разбунват съвсем духовете.

  59026435._SY475_  Успоредно една млада жена провежда собствено разследване сред кървави убийства – но всички те са в миналото, останали неразгадани престъпления, от които тя иска да подбере няколко, за да направи изложба. Мария Юст е историк в Музея на полицията, има много неприятна шефка, стара несподелена любов и както може да очаквате, между нея и Микел ше попрехвърчат и искри, след като тя внезапно открива същия мистериозен знак като този върху трупа на директора върху стара картина и други жертви, убити преди десетилетия. Именно нейното ровене започва да разкрива мистерията, докато двамата полицаи се чудят какво да направят, за да се спасят от тежкия натиск върху им, който се увеличава с пряката намеса на министър-председателя, който има какво да крие, но се стреми и да спечели от трагедията.

   „Сърца в лед“ не изненадва с нищо, но и не разочарова – двамата автори си дават достатъчно пространство и да развиват разследването на жестокото убийство, и да ни запращат в задънени улици, в които се описват крайностите на тъмния нет, а също и да ни въведат дълбоко в личните животи на тримата търсещи кой е убиецът в миналото и в настоящето. Още по-интересно става, че в детството на Мария се крие и част от загадката, която е свързана с премълчавана неприятна част от датската история, също както беше и в прочетената наскоро “Пациент 64″ на Юси Адлер-Улсен, непонятни крайности са се вихрели съвсем наскоро в северните държави. И ми е интересна тази смелост да се рови в тези рани, та дори и през призмата на популярни трилъри, чудя се дали тук можем така да се вглеждаме критично в себе си и миналото.