Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джейн Харпър

Оригинално заглавие: The Dry, 2016.

Преводач: Пепа Стоилова

Корица: Мариана Станкова, мека.

Година на изданието: февруари 2019 г.

Страници: 336

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   „Сушата“ отвежда далеч – в Австралия, сред обжарена от двегодишна суша земя, която е смазала хората, изострила духовете и подготовила декора за трагедия, която ще обърне едно спокойно градче в жужащ кошер. Защото една жена и нейното дете са убити жестоко, а скоро откриват и бащата, който се е самоубил в колата си наблизо. Записите на камерите в двора показват ясно пристигането на колата му, чуват се изстрелите, а след малко колата поема в предопределената вече посока. И всичко е ясно, и всичко е страшно.

27824826   Най-добрият приятел на убиеца се прибира в градчето след дълги години изгнание. Арън Фолк е станал федерален агент, разследва финансови престъпления и няма и най-малко намерение да остава дълго време на място, където е мразен. Далеч в миналото се е случила трагедия, която е прогонила него и баща му – младо момиче, негова близка, е намерено удавено, а улика води към семейството. Само че тогава Люк, сегашният убиец, му е помогнал – излъгал е, че са били заедно, и го е спасил от проблеми с полицията. Но не и от съгражданите, които, подклаждани от гневния баща на момичето, ги остракират.

  40523752 Арън бързо разбира, че времето не е излекувало омразата в градчето, а конфликтът с бащата и брата на момичето пак започва да тлее и е въпрос на време да избухне. И все пак се чувства задължен да се разрови в случая по молба на родителите на Люк, които отказват да повярват, че синът им е убиец. Скоро той намира общ език с местния полицай, новодошъл и незаинтересуван от проблемите в миналото, а и една жена му дава възможност да повярва, че изкуплението е възможно. Но в тази адска суша се е заредило прекалено много напрежение, за да размине без пожар – и той бавно се разгаря.

   „Сушата“ на Джейн Харпър е сред добрите трилъри, които четох в последно време – действието започва мудно, в синхрон с попареното от сушата градче, и постепенно набира скорост в миналото, където една приятелска компания ще се сблъска с противоречията на младостта и любовните пориви. В настоящето Арън Фолк се лута в неведение, но скоро попада на странична следа, която ще се окаже път към разплитане на случая в неочаквана, но добре обоснована посока. Единствено на последните страници имаше един момент, в който не разбрах какво точно се случва, но ще го обсъдя с други прочели, може би аз нещо съм изпуснал.