Жанр: Фантастика

Издателство:

Автор: Орсън Скот Кард

Корица: Мека

Страници: 378

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

    6/7. Грандиозната Ендъриада се движи към своя край (поне преведените на български), а непрочитането й трябва да бъде твърдо криминализирано. Едната линия – “Играта на Ендър”, “Говорителят на мъртвите”, “Ксеноцид” и “Рожби на разума” – има своя финал далеч напред през хилядолетията, когато Ендър трябва да изкупи вината си. Но “Сянката на Ендър”, “Сянката на Хегемона” и “Сянката на марионетките” се развиват в съвсем близкото бъдеще, когато премахването на извънземната заплаха отново възражда всички гадории от кипящия казан на националистическото милитаристично пишкомерене и Земята е пред прага на нова глобална подялба.

   Ключови за военните кампании са децата, обучени в Космоса за битките срещу формиките. Върнати у дома, те правят напразен опит да се впишат в едно нормално ежедневие, но това е невъзможно. Скоро решението на Ендър да избере изганничество на колонизаторски кораб пред връщане на Земята се оказва правилно – всички деца-войници от неговата армия са отвлечени и събрани на едно място в услуга на Русия. Логичното се е случило – патологичният психопат Ахил е на свобода и започва да плете могъща мрежа от политически интриги, с която поставя няколко правителства изцяло под свой контрол и в крайна сметка прекроява изцяло планетарната конфигурация на силите. За кратко време той успява да предаде всеки свой съюзник и да унищожи почти всеки свой враг… Ахил е доминантата в тази книга, кръвожаден властник без милост, който дори още няма пълнолетие…

   Вън от лапите му са само двама – разбира се, Бийн – детето-чудо, същинският архитект на победата над чуждопланетните формики, – и Питър, братът на Ендър, който, неотстъпвайки му по интелект, бе успял от невръстна възраст да си извоюва огромен авторитет в световната мрежа, прикривайки умело годините си. Върховната му цел – да бъде избран за хегемон – е все по-близко, но титлата става все по-изпразнена от съдържание вследствие неудържимата експанзия на политическите съюзници на Ахил.

   Бийн успява да оцелее след няколко атентата срещу живота му и подема привидно обречена борба с Ахил. Свързан с Питър, той сякаш отново изживява близките си връзки с Ендър, но постоянни разочарования му напомнят за разликата между братята. Научавайки зловещата тайна за своя произход и нечовешки интелект, той трябва да се справи и с тази тежест. Разкъсан между отговорността си и желанието да се скрие от целия свят, Бийн трябва да се научи да бъде човек, с неизбежните слабости и грешки, присъщи на вида.

   Земята ще бъде поделена и наново променена от децата, които трябваше да я спасят от извънземната заплаха. Но заплахата от глобална тирания е все по-реална и всичко остава да се реши в последната част от поредицата…

   Или не… след бърза справка в интернет установих, че има цели 3 непреведени книги от тази серия: Shadow of the GiantShadows in FlightShadows Alive. А през лятото ще излезе и предисторията с разказ за първата война с формиките. Кога ли ще видим това на български, а?

   Корицата… леле.