Жанр: Фантастика

Издателство:

Автор: Орсън Скот Кард

Корица: Мека

Страници: 336

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

    7/7. Толкова. Книгодисеята, започнала от един коментар във “Фейсбук” в края на 2011 г. по повод друга книга на Кард –“Следотърсачът”, приключи успешно и остави отчаян глад за още, още, още. А още има – на български не са излизали от серията за Ендър War of Gifts и Ender in Exile, а от тази за Бийн – Shadow of the Giant и Shadows in Flight, както и за двете има по една планирана – Shadows Alive за бъдното, а Earth Unaware излиза лятото и ще бъде предистория на цялата чудесия – за първата война с формиките.

   По принцип като видя подобна поредица от книги, веднага ставам крайно подозрителен. Само вижте кои са излизали на български:

  Серията за Ендър“Играта на Ендър”“Говорителят на мъртвите”“Ксеноцид”“Рожби на съзнанието”.
Серията за Бийн“Сянката на Ендър”“Сянката на хегемона”, “Сянката на марионетките”.

   Но истината е, че абсолютно всяка от тези книги е прекрасна посвоему и все пак се вписва безукорно в общия фон. По подобен начин книгите от цикъла “Фондацията” са писани през големи периоди от време и в различна последователност, но се напасват до съвършенство. Орсън Скот Кард е постигнал същото качество и изобщо не се съмнявам, че и неизлезлите на български са също прекрасни. Ще си ги поръчам в оригинал, пък дано съм прав…

   В “Сянката на марионетките” Ахил е постигнал своята цел – Китай властва над света и никой не смее да им се опъне. Поредицата му от измени обаче приключва с рязко фиаско, когато китайското ръководство го арестува, но безумен ход на хегемона Питър го освобождава и поставя на служба при него. Бийн и Петра съответно решават да пропуснат удоволствието от срещата с него и изчезват в нелегалност, очаквайки неминуемия момент, в който Ахил ще стегне примката около шията на безумно уверения в себе си и ума си Питър. Само маминка и татинка могат да го спасят от собствената му наглост.

   Нещата се задълбочават с появата на нова мощна военна сила, способна да противостои на Китай, както и с мощно развиващата се вътрешна съпротива в Индия. Няма да издавам повече, защото не искам да ви развалям удоволствието.

   Това е наистина последната книга за противопоставянето между Бийн и Ахил, като в края най-после двамата се срещат очи в очи. Планове се вписват в други планове, както само Орсън Кард умее да ги гради, и до последно нищо не е ясно. Това е от книгите, които просто не искаш да свършват, но все пак очакваш развръзката с нетърпение.

   Великолепен край и само едно предусещане за удоволствието от следващите части…