Жанр: Трилър, Фантастика

Издателство:

Автор: Марк Фрост

Оригинално заглавие: The Secret History of Twin Peaks, 2016.

Преводач: Венцислав Божилов

Корица: Твърда

Година на изданието: януари 2017 г.

Страници: 384

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Совите наистина може да не са онова, което изглеждат,
но все пак изпълняват една много важна функция –

те ни напомнят да се вглеждаме в мрака.

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!

   Благодарен съм на тази книга. Ако не бе дошла изненадващо при мен, едва ли щях да се наканя да изгледам отново „Туин Пийкс“, от който имах само някакви смътни спомени и усещане за тръпнещ страх. Навярно щях да игнорирам и задаващия се нов сезон, който трябва да възкреси легендарната му магия (дали ще успее, можем само да гадаем). „Тайната история на Туин Пийкс“ на сценариста на сериала Марк Фрост е нещо като преход между миналото и настоящето, припомняне на основните действащи лица и леко задълбаване в тяхното минало, както и защриховане на територията на градчето и обвързването на събитията в него и с предните векове, и с НЛО-обсесията, която на приливи  и отливи превзема Щатите.

shotp_02   Разчупеното оформление е истинско удоволствие за четене – наподобяване на историческо досие на града и неговите жители, създадено от мистериозен Архивар (макар че подозрението ми за самоличността му се оказа вярно), в което се събира информация както от далечното минало, така и от скорошните събития, които са наложили идването на агент Дейл Купър и неговото разследване на убийството на Лора Палмър. Личи си опита да се създаде една устойчива митология, в която злото присъства постоянно, подобна на тази, която Стивън Кинг изгражда около Дери и То. Създаването на биографии на личности, които в сериала имат малка роля (като на брата на кмета Дъглас Милфорд), е благодатна почва, особено като се обвързва с прочутия случай „Розуел“ и извънземната природа на заплахата от горите. Така повторното гледане на сериала ще се обогати с нови връзки и възможности, защото всеки знае, че в Туин Пийкс невинни няма, и всеки е свързан с останалите и със загадката от горите.

  the_secret_history_of_twin_peaks_005_Its_Nice_That На мен лично ми допадна най-вече разказа за младите години на Големия Ед и Норма, и как  двамата влюбени се разделят и се обвързват съответно с Надин и Ханк. Разломът на тези отношения датира далеч назад, което в сериала бе бе обрисувано достатъчно, затова и допълването на картинката ми бе интересно. Иначе за всеки от главните герои (а те хич не са малко) има отделени страници, които интригуват, особено ако като мен току-що си завършил сериала и всички събития от него са свежи в главата ти.

  the_secret_history_of_twin_peaks_002_Its_nIce_That В „Тайната история на Туин Пийкс“ Марк Фрост не крие кой е убиецът на Лора Палмър, така че наистина съветвам, ако мислите да гледате сериала, да я запазите за след това. Ясно е, че книгата е насочена изключително към феновете и сама по себе си няма нито сюжет, нито каквато и да е самостоятелност, но няма лошо в това. Определено в повече ми дойде НЛО-тематиката, все пак отдавна не съм на 18, за да вярвам в такива врели-некипели, но е ясно, че за американската публика тия конспиративни измишльотини са лесна възможност за създаване и развиване на сюжет там, където е нужно. Силно се надявам сериалът да не поеме в тая посока, но това предстои да видим.