Жанр: Аудиокниги, Фентъзи

Издателство:

Автор: Оуън Колфър

Оригинално заглавие: Artemis Fowl, 2001.

Преводач: Радостин Желев

Страници: Продължителност: 7 ч. 35 мин.

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

   Макар да изпитвах съмнение, първият ми досег с аудиокниги („Граничен пост“ на Дмитрий Глуховски) ми показа, че има достатъчно дейности, които мога да върша с този приятен съпровод. Позачудих се с какво да продължа и избрах поредицата за хлапето гений Артемис Фоул, бях чувал доста за нея, но книгите май отдавна нямат тираж – макар да подочух за нови издания покрай екранизацията. Необичайно за мен, не бях запознат изобщо с историята, която започва с „Тайната на Артемис Фоул“, и влязох директно в откачения свят на Оуън Колфър.

 6699003._SX318_   Артемис прилича малко на Ричи Рич, но далеч не е толкова добросърдечен. Традицията в семейството му повелява до него да има винаги силен защитник и в тази роля е Бътлър, силен и безусловно предан нему помощник. А макар Фоул да е само на 12, то той има ред проблеми на главата – баща му е изчезнал в експлозивна сделка с кока-кола, която не се е понравила на руската мафия, майка му е изпаднала в тежка депресия, а семейното богатство е почти пропиляно. Той трябва да вземе бързи мерки, за да промени това. И планът, който е замислил, е живото доказателство за гениалността му – и за липсата на особени скрупули в действията му.

  11346078._SY475_ Артемис е решил да окраде Народа – митичните елфи, които са изоставили повърхността на човечеството, които те наричат „калните създания“. За тази цел с измама си набавя книга с техни тайни, разчита шифъра и става първият човек от векове, който може да предизвика елфите. Такова противопоставяне е нещо непознато за тях – с развита технология, комбинирана с магия, те умеят да се оправят лесно с човеците, включително чрез използването на щитове, които ги правят невидими, и заличаване на паметта.

    Момчето планира да отвлече някой елф и да получи откуп за него – за негово нещастие обаче попада на младата Бодлива Зеленика, която е нищо по-малко от капитан от Гноморазузнаването. И на главата му се изсипват специалните части за борба с тролове и човеци. Само дето от книгата Фоул и Бътлър са понаучили на какво са способни и са се подготвили. И започва мащабно надхитряне.

    „Тайната на Артемис Фоул“ е забавна и свежа книжка, която разчупва канона, наложен от „Хари Потър“ и подобните. Фоул не е зъл, но е безцеремонен в своите домогвания, а и си е написал домашното. Знае, че предизвиква същества, които владеят непознати за човечеството умения, сред които е дори спирането на времето. Но е готов да поеме този риск. И печели симпатии с това въпреки методите си.

   Почти изслушах и втората част от поредицата – „Арктическият инцидент“, там нещата са още по-забавни.

На този линк може да се регистрирате за един месец безплатно слушане на всичко в Storytel.