Жанр: Драма, Исторически

Издателство:

Автор: Ромен Гари

Оригинално заглавие: La Danse de Gengis Cohn, 1967.

Преводач: Зорница Китинска

Корица: Лъчезар Владимиров, мека.

Година на изданието: юли 2019 г.

Страници: 296

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Един ден в Аушвиц разказах на друг затворник една толкова смешна история, че той си умря от смях.
Вероятно е единственият евреин, умрял от смях в Аушвиц. 

   В любимата ми книга на Ромен Гари, „Лиричните клоуни“, той пише – „…когато човек е изправен пред атомната бомба, да избухнеш в смях не е лош начин да избухнеш“, който почти дословно се повтаря и тук, в този силно политически и още повече откровено налудничав роман. Защото „Танцът на Чингис Коен“ е роман гротеска, който успява чрез трагикомедията да осмисли и най-абсурдната жестокост, и да осмее опитите за лековато изкупление. Книгата излиза през 1967 г., двайсетина година са минали от края на Втората световна война, Германия търси начини да изтрие миналото си и не успява – а успоредно с това доскорошният освободител САЩ се бори с расовата сегрегация в задния си двор, докато налага своето разбиране за световна справедливост в уж далечен Виетнам.

Щом има масови жертви без ясен мотив, значи зад това стои някаква доктрина, идеология, вероятно някакво държавническо основание…. Човек не убива систематично без система.

   118978 Ромен Гари заема двойнствена и много несигурна позиция, като избира да разказва през очите на Чингис Коен, комик, който се е превърнал в безплътен призрак, „дибук“ от еврейските предания. Той е видим единствено за своя убиец – някогашен есесовец, когото Коен нарича с обич и привързаност Шацхен. Германецът е официално денафициран и работи като полицейски комисар в Лихт, а тъкмо се е сблъскал с най-големия кошмар в следвоенната си кариера – сериен убиец, чиито десетки жертви до една са мъже, открити без панталони и с блажени усмивки на лице.

Знам например, че моят приятел Шац толкова силно желае да се отърве от мен, че дори е правил опит за самоубийство. Иска да ме погуби. Винаги се боя да не би да се обеси или да отвори газта в пристъп на антисемитизъм.

 download  Но това не е криминален роман. Чингис Коен е многолик образ, който събира в себе си и митологични персонажи, и всяка една жертва на насилие. Гари използва убиеца и неговата жертва, за да покаже дълбоката рана в германската нация, която не бива да зараства, не и толкова скоро, когато палачите са още живи. Той пародира и се подиграва безжалостно на страмлението към изкупление, към показните жестове на разкаяние, на опитите за самоубеждаване, че годините 1933-1945 г. са отклонение от нормата – и че всеки просто е спазвал заповеди и всъщност е невинен.

При всички случаи, ако смъртта не съществуваше, хората щяха да измислят нещо още по-отвратително.

 517iVwFFTZL._SX331_BO1,204,203,200_  А сетне Гари въвежда и изкусителния образ на абсолютната жена, която всеки мъж мечтае да обладае – дори под заплахата да погине в мига на абсолютното си щастие. В абсолютно литературно изстъпление Гари гради камерна пиеса на абсурда, в която врят и бълбукат фройдистките съзнателни и несъзнателни мотиви, Смъртта в мъжки образ има дейно участие, а темата за задоволяването на желанието заема централно място и в сексуален, и в психологически смисъл. С неподражаема ирония французинът изобличава германската аристокрация, която в страстната си любов към германския Идеал не забелязва труповете, в които гази години наред, а след това се спуска стръвно и върху расизма като приемано за нормално алтернативно лице на осъждания и обявен за неприемлив антисемитизъм.

Нашата стара юдео-християнска църква вероятно е успяла да покръсти самият Господ и да го отврати от Тялото и неговите нужди.

  10794841 „Танцът на Чингис Коен“ е сложен и самосъзерцателен роман, който започва като абсурдна черна комедия, преминава през дълбока психологическа драма и приключва с политическа сатира, която свързва най-грозните черти на човешките действия в общ възел от омраза – към другия и към самия себе си, отразен в него като в огледало. Простичка, разбираема и неизкоренима.

 Текстът бе и публикуван първо в сп. “Дива”.