Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 384

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

   Признавам, и аз не знаех името на Джао. Но след като прочетох книгата с неговите спомени, не ще го забравя.

    Китай и партията, която го управлява, са до голяма степен енигма за света. Затова и тези спомени са от такова огромно значение.

    Джао Дзъян се издига от низините до най-високите върхове на китайското управление – министър-председател и генерален секретар на комунистическата партия. Той постига това с внедряването на ред либерални идеи, които разчупват затворената икономика. Неговите успехи привличат вниманието на Дън Сяопин и след временно изгнание по време на културната  революция Джао получава шанс да промени китайската икономика.

   Противно на образа на единност, която китайската комунистическа партия представя пред света, вътре в нея има много подводни течения, сблъсъци и водовъртежи. Срещу Джао са всички стари кадри от времето на Мао, които искат да запазят затвореността на партията и страната. Дзъян се бори упорито с тях, до момента, в който не започват студентските бунтове в Пекин.

   Джао иска да възпре военната намеса, но усилията му са осуетени. След кървавите събития на 4 юни 1989 г., когато танкове смазват студентските протести, той изпада в немилост. До края на живота си през 2005 г. той е под домашен арест без съд и присъда. Контактите му с околния свят са ограничени до минимум, но той все пак успява да запише своите спомени, които са изнесени тайно от Небесната империя.

    Китай е икономическото чудовище на XXI век, затова си заслужава да се прочете за действителността зад кулисите на пропагандата.