Жанр: Детски, Наука

Издателство:

Автор: Тим Кенингтън

Оригинално заглавие: This Book is Full of Brains: All Kinds of Brains and How They Work, 2021.

Преводач: Елена Филипова

Корица: Твърда

Година на изданието: май 2022 г.

Страници: 96

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

  Изпуснах да пиша за тази чудесия около нейното излизане преди няколко месеца, но лятото дава възможност човек да понавакса с нещата –  и така, ето ви една чудесна детска научнопопулярна книга, пълна с… мозъци, ако вече не е ясно. Влюбих се в нея от мига, в който видях корицата, и само си мисля колко чудесно би било подобни заглавия да имаше, когато бях дете. „Тази книга е пълна с мозъци“ на Тим Кенингтън, илюстрирана от Джоси Блогс и Лиз Кей е истинско забавно пътешествие из най-чудатата материя във вселената, която сам-сама създава целия свят около ни, интерпретирайки постъпващата информация – сериозни подробности за което могат да се прочет във вече едни други книги като „Жива мрежа“ на Дейвид Игълман, „Мисленето“ на Даниел Канеман, „Как работи умът?“ на Стивън Пинкър,  “Мозъкът разкрива” на Вилянур Рамачандран,  “Ние сме нашият мозък” на Дик Сваб и още цял куп.

Screenshot 2022-08-04 153958  Но тук нещата са като за деца – и много забавно интерпретирани при това. Авторът описва пространно какво е мозъкът, как изглежда, как е защитен, различните му части и техните функции, какво е мисленето и как се случва, говори за сънищата, въображението, невронните мрежи и какво ли още не. След това поема из историята на мозъците в животинското царство – описва и животни без мозъци, и древни животни, и всякакви необичайни мозъчни конфигурации, които могат да се срещнат в животинското царство. По-натам следват опитите за създаване на изкуствен интелект – роботи, компютри, споменава как „мислят“ растенията и как може някои животни осъществяват контрол над съзнанието на други, говори за миналото, настоящето и бъдещето на невронауката по най-вдъхновяващ начин. Книгата завършва с няколко идеи за тестване на възможностите и странностите на мозъка.

   По-долу помествам няколко страници от „Тази книга е пълна с мозъци“, за да видите прекрасното оформление. Силно вярвам в нуждата от такива книги, за съжаление цветният печат скочи до небесата и те няма как да са евтини, колкот на мен ми се иска, за да са леснодостъпни за всички любознателни хлапета.

Screenshot 2022-08-04 154049

Screenshot 2022-08-04 154121

Screenshot 2022-08-04 154412