Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Себастиан Фитцек

Оригинално заглавие: Die Therapie, 2006.

Преводач: Ваня Пенева

Корица: Биляна Славкова, мека.

Година на изданието: 2024

Страници: 296

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg

Нямам стари рани. Моите са пресни. Само на четири години.

Четох прекрасни отзиви за „Терапията“ на Себастиан Фитцек, а не мога да скрия и изненадата си, че един немски роман се чете с такава лекота, страниците просто летят, особено след като и имах възможността да го чета по изгревно време в планината, без хора наоколо и заобиколен само от природни звуци. Добре обмислен трилър, който те отвежда в реалност, която е променлива по притеснителен начин – далеч преди жанрът с несигурния разказвач да стане толкова известен, че в него да се нароят десетки книги с различна стойност.

Събитията се завъртат около известния психиатър Виктор Ларенц. Съдбата е била благосклонна към него до един момент, имал е всичко – прекрасно семейство, успешна кариера, популярност и слава. До мига, в който всичко около му започва да се разпада. Дванайсетгодишната му дъщеричка Джози започва да страда от неясно заболяване и никое от многобройните изследвания не може да даде отговор какво точно ѝ има. Но истинската трагедия настава, когато по време на поредния преглед момичето просто… изчезва. И никой от околните не може да даде отговор какво точно се е случило в този ден, изпълнен с неясноти. Случаят разбунва духовете, медиите се нахвърлят като лешояди на семейството, но от Джози няма и следа. И такава не се открива години напред.

Откриваме Виктор все така потопен в скръб, загубил съпругата си, зарязал професията си, избягал в семейната си къща на отдалечен остров, където търси спокойствие и утеха. Но точно там го открива Анна Шпигел, мистериозна писателка, която твърди, че изрично го е издирила, за да ѝ помогне с нейното необичайно заболяване. Тя приема, че е правилно диагностицирана с шизофрения, но и че има видения с героите от книгите си, които някак всъщност се оказват истински същества. И най-странното е, че е започнала да пише история за страдащо от неясно заболяване момиче, което само избира да избяга от родителите си, и което търси помощ от самата нея, като я отвежда по места, които Анна не би трябвало да познава. Виктор е шокиран, като впряга всичките си умения на психиатър, за да вади малко по малко истината от помрачения ум на писателката. Но заедно с нейните признания едно след друго странни събития започват да се натрупват и той започва да се страхува, че животът му е в опасност.  А някъде по-напред във времето откриваме Виктор като въдворен пациент на свой колега и се твърди, че е извършил убийство. Но как и защо… това предстои да се разкрие.

„Терапията“ е адски интересно конструиран трилър, в който не може да вярвате на нито една дума, която четете – Фитцек ни отвежда сред несигурна реалност, която се променя плавно в протежение на книгата, а всяко събитие може да се тълкува по различни начини. Книгата е достатъчно кратка, за да се чете на едно сядане, и лично аз съветвам точно така да се прочете, с внимание към постепенно разкриващите се линии, към етапите в страданията на Виктор и последователните нахлувания на Анна в неговия живот, съчетани с постоянните предупреждения от околните за заплахата, която идва от нея. Едно дете е било в опасност и е трябвало да бъде спасено – но това благородно дело се е превърнало в извратен кошмар, от който събуждане… няма?