Жанр: Езотерика

Издателство:

Автор: Ivomir

Корица: Мека

Година на изданието: 2009

Страници: 176

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   Признавам, купих тази книга само заради великолепното й оформление – черно и красиво, без натруфени картинки. Просто книга, изтъкана от тъма, с проблясъци-букви и корица от мрачна чернота.

   Оказа се, че не само външността, но и съдържанието на книгата си заслужава изчитането. Авторът, със загадъчното име „Ивомир“, е насъбрал сред 190-те странички физика, психология, религия и какво ли още не. Цялата книга е една, както той сам я нарича – „психологическа квантово-теологична философия“. Да, звучи отвлечено и мъгляво, но е стройно и приятно четиво.

   Разгледани са доказателствата, че материята не съществува, а целия околен свят е холограмна проекция на нашия мозък. Проследена е същността на нашата сетивност, която всъщност се случва именно в мозъка – чрез него ние „виждаме“, „чуваме“, „помирисваме“ и „докосваме“. Преди няколко месеца бях на едно Cаfe Scientific, на което млад български учен обясни практически същите неща с една хубава презентация.

   В книгата е намесена и ролята на водата като вещество, за което говори не много доказаният филм – „Тайната на водата“. Посочени са редица станали популярни опити, които уж доказват, че по-важна от химическия състав е структурата на водата, нейната възможност да запаметява и да влияе на всичко около нас, включая на тялото ни. (Ред. от 2012 г. Вече съм напълно сигурен, че това е откровена шарлатания, вж. „Псевдонауката“ на Бен Голдейкър 🙂

   В края са отделени и страници за практическото приложение на теорията – традиционните неща за положително мислене, вяра в собствените способности и така нататък.

  Книгата ми допадна с широкото си позоваване на други източници и със стройните разсъждения. Единствено неприятно впечатление ми направи упорития стремеж на автора да свърже научните открития с редове от библията, леко ми е писнало от това желание да се докаже, че нищо ново не е открито, без да си го пише вече в „светото писание“. А Библията е толкова противоречиво написан (и многократно променян заради политически или църковни изгоди) текст, че наистина може да се намери всичко, което някой пожелае да търси.