Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Каролайн Кепнес

Оригинално заглавие: You, 2014.

Преводач: Иван Любомиров

Корица: Стефан Касъров, мека.

Година на изданието: август 2016 г.

Страници: 448

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

  Остава загадка кой така добре нацели вкуса ми, че да ми препоръча тази книга, но и какво ми намеква също е интересен въпрос. „Ти“ на Каролайн Кепнес от години стоеше в купчините и си чакаше реда, но когато я започнах малко случайно, нямаше спиране – книгата те увлича с лекота от първите си страници, впримчва те в изкривена реалност на един книжар-психопат, който обича твърде силно, и те повежда из лабиринта на изкривената му психика.

 25161131  Джо наглед е приятно момче, работи в книжарница, която фактически и управлява след оттеглянето на възрастния ѝ собственик. Но в главата му твърде много неща не са в ред, и това си проличава скоро след като се запознава с красивата студентка Гуиневир. Бързо я столква онлайн, а на живо започва да я следи изкъсо и с крайно неодобрение към бурния ѝ начин на живот. Само да я следи, разбира се, не му е достатъчно, той е готов на всичко, за да я има, и прави необходимите стъпки. Той прилича на Минотавъра от гръцката митология, притежава собствен лабиринт под формата на звукоизолирана клетка под книжарницата (с цел сигурно съхранение на скъпи книги), в която ще завлече всеки Тезей, който иска неговата Ариадна. Бавно, но сигурно той изплита паяжина около нея, в която падат всички, които му се пречкат… а авторката умело задълбава в умовете и на двамата, за да покаже сложността на човешката психика и скритите мотиви, които движат постъпките ни.

 36430011._SY475_ „Ти“ е далеч от семпъл психотрилър за преследвач и неговата жертва. Играта на котка и мишка между двамата главни герои продължава дълги месеци, а нерядко той е в положение на отхвърлен и забравен, а по едно време и на най-добър приятел, който е вкаран в приятелската зона, където сексът е изключен. Но все пак във всеки един момент Джо има достъп до нейните имейли и съобщения, до мислите ѝ дори. Кепнес показва различните лица на една дисфункционална връзка – от преследването, през съблазняването, та дори и до временната взаимност, която намира начин да покълне на тая отровна почва. Това е роман за смесването между истинския живот и онлайн маските, но и, разбира се, за един изкривен ум, който е готов на всичко за фокуса на своето внимание. Включително да убива.