Жанр: Драма, Трилър

Издателство:

Автор: Р. Дж. Елъри

Оригинално заглавие: A Quiet Belief in Angels, 2007.

Преводач: Силвана Миланова

Корица: Екатерина Рудолф, мека.

Година на изданието: юни 2017 г.

Страници: 464

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

– Такава любов… Мислиш ли, че на човек може да му се случи нещо толкова хубаво два пъти в живота?
Райли въздъхна и в този миг видях какъв товар лежи върху плещите му – товар, достатъчен да смаже и двама ни.
– Два пъти в живота? – повтори тихо. – От това, което съм видял, мога да кажа, че често не се случва и веднъж.

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Нека не наричаме „Тихата вяра в ангели“ трилър, би било несправедливо. Дори и „литературен трилър“, тоя любим термин на агентите, които искат да ти кажат, че книгата хем е комерсиална – за масова публика, хем е написана на достатъчно висок стил, за да се хареса и на по-сериозни читатели. Формално книгата си е посветена на преследването на един чудовищен сериен убиец, който изнасилва и разчленява десетки момиченца в продължение на прекалено много години. Но този гръбнак осигурява опора за роман, който излиза твърде много извън трилъровите канони, за да го причисляваме към тях.

 2440137  Много отгласи съзрях в тази книга – ще спомена само „Момчешки живот“ на Робърт МакКамън, „Бряг край мътни води” на Джо Лансдейл, „То“ на Стивън Кинг,  „Истината за случая ‚Хари Куебърт’“ на Жоел Дикер (може би първата ми среща с наистина литературен трилър), но и по някакъв начин тук провиждах и „Стоунър“ на Джон Уилямс с неговото непоклатимо здравомислие. Не че главният герой на Р. Дж. Eлъри се отличава с такова, напротив, от дете той е прекършен и не може да порасне ни най-малко – и точно в неговата драма се отразява същината на тази книга.

 10851973   Джоузеф Воон е човекът, обречен да губи от първата до предпоследната страница на тази книга. От момента, в който губи баща си, до края, когато губи и илюзиите си. Елъри го преследва безпощадно и не го оставя да си поеме дъх – два пъти го дарява с любов, два пъти му я отнема безпощадно. Отнема му майка му, но бавно, перфидно, болезнено. Отнема му човека, който поема бащински функции в живота му – и го отнема пак на части, разделени от годините. Детската любов, приятелите, мечтите… накрая му отнема и малко над десетилетие от живота. Но пък му дарява литературния успех, това, за което мнозина биха платили скъпо. Но не чак толкова скъпо със сигурност.

  6878527 „Тихата вяра в ангели“ е кротка и ритмична книга, съзерцателна, спокойна, само на места внезапно ускорява ход, но после се спира пак, сякаш задъхана. Елъри описва един живот, фиксиран върху детските травми – едно момче, на което е забранено да порасне и което не може да изличи миналото от настоящето и бъдното. Миналото му е рана, която не зараства, а бива разчовърквана отново и отново с ръждив нож; болката е постоянен спътник. Елъри използва обичайните писателски трикове, за да насочи подозренията в една или друга посока, но определено не криминалната загадка е сърцевината на книгата.

   Там е животът на момчето от провинцията, което колкото и да тича напред, остава на едно място.