Преводач: Златка Паскалева

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 472

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Спомням си, че някога взех първия “Скълдъгъри Плезънт” в ръка с усмивка, до голяма степен само заради великолепната корица и оформление. Книжката се оказа забавна, нищо повече. Една след друга се появиха нови части, които вече се улових, че чакам с нетърпение. И ето ме сега – зарибен до крайност, постоянно тормозещ преводачката Златка Паскалева докъде е стигнала с поредната книга и поглъщащ жадно като наркоман страниците далеч преди тяхното излизане на хартия.

“Тленни обвивки” определено вече не е роман само за тийнейджъри. Също както в страхотната трилогия “Живият хаос” първата част (тук първите три части) беше лека, а после бързо се усложни и стана мащабна и покоряваща. Петата част на поредицата за Валкирия Каин и детективът-скелет Скълдъгъри Плезънт е вече точно това – една “пораснала” книга, в която вече няма място за шеги – всичко е смъртоносно сериозно. Е, почти, все пак Дерек Ланди знае как да осолява манджата си.

Този път Безликите богове липсват на хоризонта, почти няма и организирани лоши, които се опитват да скроят пореден коварен номер, с който да прекършат организираното магьосичество в Ирландия. Но въпиющата некромантска потайност (и некадърност) довежда до освобождаването на хилядите зловещи Останки, инак пазени на сигурно място в дематериализиращия се хотел на могъщия маг Страха. Останките владеят изкуството на обладаването и десетки магьосници и стотици хора стават покорни подчинени на тяхното търсене на Даркесата – бъдещият ипостас на Валкирия, за която е предречено, че ще унищожи света.

Книгата проследява бесните усилия на Валкирия да осуети бъдещето си – за тази цел трябва да умре поне за малко и тук Ланди докарва писанието си до ръба на безумието, когато исках лично да го разпарчетосам, ако ми беше паднал. Не стига това, а наоколо се подвизава чудовищно силният адепт и сериен убиец Тесаракт, който успява с лекота да се справи с цялата компания бойци от добрите наведнъж. А, и да не пропуснем, че ред от най-силните магьосници стават маши в ръцете на Останките…

Както ми спойлнаха преди книгата – един от важните добри умира, а друг минава на страната на лошите. Толкова.

“Тленни обвивки” е вече сериозна работа, написана чудесно, развиваща се светкавично, бликаща от оригинални хрумки и нови и нови гледни точки към иначе “класически” същества като вампири и зомбита. Чудновати магьосници се пръкват отляво и отдясно, но никоя сила не може да се противопостави на разбудената Даркеса…

Светът пак подлежи на унищожение.
А има още части от поредицата – СТРАХОТНО!