Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Лий Чайлд

Оригинално заглавие: The Midnight Line, 2017.

Преводач: Милко Стоименов

Корица: Николай Пекарев, мека.

Година на изданието: ноември 2017 г.

Страници: 432

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Първата ми среща с Лий Чайлд бе едва това лято – тогава на морето прочетох „Вечерен курс“ и много ми допадна стремителността на действието. Затова и бе ясно, че ще продължа с автора, който в „Точно в полунощ“ обаче предлага по-различен тип трилър, минорен и камерен, светът не е заплашен, а всичко е много по-лично.

  34567804 Бившият военен Джак Ричър се носи безцелно по течението, както обича, когато на една спирка случайно вижда на витрината на заложна къща дамски пръстен, който привлича като магнит вниманието му. На него е гравиран надпис „Уест Пойнт 2005“, а той знае, че никой възпитаник на академията не би се разделил с лекота с този знак за усилията, които е вложил. Ричър купува пръстена и решава да направи нужното, за да открие жената, която го е носела, и да ѝ го върне.

  Търсенето  го отвежда до мафиот, който върти сенчест бизнес, а местната полиция неуспешно се опитва да го хване в прегрешение. Скоро към интригата се добавя и сестрата-близначачка на притежателката на пръстена, която е наела елитен детектив, който да открие нейната близка. Ричър и детективът обединяват сили и скоро попадат на вярна следа – но около нея опасностите не са никак малко. И става наистина напечено. Законът е важен, но понякога просто трябва да бъде игнориран в името на справедливостта.

 33378951  „Точно в полунощ“ леко тъпче в средата си, но после компенсира. През по-голямата Ричър е сам с мислите си, изпълнени с неговото минало, което за мен е непознато, пропуснал съм цели седемнайсет книги с този главен герой. И все пак ми хареса социалната страна на книгата – почитта към ветераните от войните и критиката към правителството, което не полага необходимите грижи за тях, дори абдикира от отговорността си към хора, които са проливали кръвта си във войните далеч у дома.

    В крайна сметка предишната книга ми допадна повече, но там имаше глобална заплаха, което си е винаги бонус. И само ми е интересно дали във всяка на Чайлд има по една ненужна секс сцена?