Оригинално заглавие: Tulip Fever, 1999.

Преводач: Ана Лулчева

Корица: Мека.

Година на изданието: август 2017 г.

Страници: 248

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Защото само чрез болка може да бъде разкрита истинската красота на света.

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Още една книга заговори на различни езици заради киноекранизацията си. „Треска за лалета“ на Дебора Могак неизбежно ще бъде сравнявана не само у нас с друг популярен роман, развиващ се в златните години на Амстердам – „Миниатюристът“ на Джеси Бъртън. И тук, и там водещи героини са млади съпруги, оковани в брак с възрастни мъже, но ако при Бъртън този брак бе тегоба, тук има страстна любов от страна на мъжа и смирено примирение от страна на красивата София. Тя знае, че трябва да роди дете на своя съпруг, богат търговец, с което да запълни дупката в сърцето му, зейнала заради загубата на първото му семейство. Но дете няма и няма, а изкушението идва в образа на художника Ян ван Лоос, който е нает от съпруга да нарисува портрет в достолепния стил, който е така характерен за периода.

Понякога работи по цяла нощ и заспива на разсъмване. На утринна светлина картината го изненадва, сякаш я е хванал неподготвена. Колко разголена изглежда със суровите си цветове. Трябва да рисува наново някои участъци. Ако някоя жена остане за цялата нощ, по това време вече си е тръгнала, измъчвана от гузна съвест. Само истинската му любовница остава – зле нарисувана, изненадана, но отново изцяло отдаваща се на четката му.

 72872 В началото не бях впечатлен особено от книгата – Могак развива обичайната за този тип романи скрита и страстна любовна история, като по аналогия с тон други книги очаквах да я смрачи със заговор за убийството на съпруга, все пак той е застанал като канара пред щастието на двамата млади, които в споделения си грях откриват щастието. Но за моя изненада авторката заплете действието по различен начин, включвайки както прословутата спекулативна лудост около цената на лалетата (и една полулегендарна история за най-скъпата луковица и нейната съдба), така и една бременност, която става център на живота на София и нейната прислужница. Съпругът става жертва на собствената си доверчивост и родителския си порив, а под покрива на дома му лъжите се трупат една след друга.

 19358448  „Треска за лалета“ е особен вид любовна драма. Ще си позволя да издам нещо – никой не умира, което ме изненада също, това е винаги подходящ начин да се разреши заплетения възел. Но тук Могак избира различен подход – да разруши всички планове, да пречупи всичките си герои, да ги изправи пред жестоки изпитания… и да накара времето да поиска своя дан. Единствените, които получават шанса за малко щастие, са най-простодушните, най-невинните – нищите духом, на които е царството небесно според властващата в тази епоха идеология. А всички, които се опитват да измамят природата, морала и правдата, биват наказани. И си плащат скъпо.

   1311664В крайна сметка краят балансира сладникавото начало на романа и ако страстните пориви между двамата млади са попретупани във филма, имам добро очакване за него. Определено Могак е пропуснала възможност да развие повече историята на Лоос и другите знакови художници от периода, но фиксирането в любовната сюжетна линия с всичките ѝ перипетии фокусира изцяло вниманието ѝ.