Жанр: Съвременни романи

Издателство:

Автор: Пол Теру

Оригинално заглавие: Half Moon Street, 1984.

Преводач: Владимир Молев

Корица: Мека

Година на изданието: 2007

Страници: 208

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

    Рядко, но се случва и аз да се окажа без книга в себе си. Тогава се насочвам към първите кашони, които видя, и си купувам нещо по-старо, но примамливо – в случая именно „Улица ‘Полумесец'“ на Пол Теру, от когото бях чел само един сборник през 2009 г. – „Бележникът на един консул“.

  989383 Две повести са събрани в книгата, и двете изследват въпроса за самоличността и идентичността, но тематиката е добре разтворена в криминално-трилърни сюжети. В първата, на която е именувана и книгата, млада, образована и интегентна красавица решава да приключи с мизерния и неудовлетворяващ живот и да стане скъпоплатена компаньонка. Качествата й бързо я издигат в новото поприще, но човек не може да си играе вечно с огъня, без да се опари.

   „Доктор де Мар“ описва антагонистичните отношения между двама братя-близнаци, а същинските проблеми започват, когато единият решава да потърси с какво точно се занимава другия, заемайки мястото му. Това ще го вкара в свят, в който няма уменията да се оправя, без възможност да докаже самоличността си.

   Няма да се разпростирам излишно, книгата е приятна за убиване на времето, определено трилър с добро литературно качество, което залага и на силна психология и обосновка, не просто на шеметно развиващо се действие.