Корица: Твърда

Година на изданието: 2011

Страници: 1104

Време за четене: 5 минути

Все още не схващам напълно за какво се говори в тази книга, макар че от месеци работим върху нея в издателството. Мащабът й е буквално необзорим и засега напълно неразбираем за мен – макар че се зачитах неведнъж в отделни нейни части. Просто това е Книга, която иска много, много внимание и смятам да й го отделя, когато я имам в ръцете си цялата тежест на нейните 1100 страници.

Щастлив съм, че имам приятел като Светослав Петков, който се справи блестящо със задачата да превърне красивите триплети със съкращенията на латиница:

GEB/EGB

Gödel,
Escher,
Bach:
An Eternal
Golden
Braid

в такива на кирилица –

ГЕБ/ЕГБ

Гьодел,
Ешер,
Бах:
eдна
гирлянда към
безкрайността

Тази врътка е само началото на безумното нещо, което ни предлага Хофстатър. На корицата ще отпечатаме негови лични думи, защото никой не може да предаде по-точно какво е създал. Както самият той казва: “Накратко, ГЕБ е много личен опит да разкажа как става така, че от неодушевена материя може да се получат одушевени неща. Какво еличността и как тя се получава от обекти, безлични като камъка или локвата? Какво е Азът и защо неща като него се срещат (поне досега) единствено свързани с „полюшващи се буци с ужас и мечти“, ако използваме прекрасната фраза на поета Ръсел Едсън – тоест свързани само с определен вид лигава маса, затворена в твърда защитна обвивка, покачена на върха на подвижна платформа, която се скита по света на две леко мъхнати сгъващи се опори?”

Пълна шантавост, сравнима по мащаба си само с “Бялата богиня” на Робърт Грейвс – двете са безкрайно далечни като тематика, но толкова близки по размах и гениалност, по смелост да бъдат написани изобщо, ако щете. И гордостта да бъдат преведени (безкрайно уважение към къртовския труд на Боян Брезински (ГЕБ) и Юлиан Антонов (ББ)) и издадени у нас, въпреки всички трудности и кризисни вопли, носещи се отвред сред гилдията.

Не знам кога ще има ревю за тази книга, не знам какво ще схвана от нея и дали ще мога да го предам. Но ще се помъча, обещавам.

Нещо интересно – според “Уикипедия” Ханс Цимер е (пре)прочел именно ГЕБ, за да се вдъхнови за музиката към филма “Генезис”, който заема идеи от книгата. Тук има сериозно писание по темата.

За истинските любители на подобни чудесии прилагам първото клипче от серия лекции върху ГЕБ: