Жанр: Хорър

Издателство:

Автор: Петър Станимиров

Корица: Твърда

Година на изданието: 2011

Страници: 64

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Ч.Р.Д., Кралю!

Албумът “Вдъхновен от Стивън Кинг” е ярък пример защо си обичам толкова работата – появил се от нищото, той разбуни екипа в издателството, предизвика трескаво вълнение и изиска сериозни усилия, за да излезе с най-доброто качество в един почти невъзможен срок – днес. На рождения ден на Стивън Кинг, както и логичната дата на официалното откриване на изложбата на Петър Станимиров, която ще може да посетите чак до 31 октомври. А изложбата ще си заслужава – творбите на художника вече получиха признание с включването във фантастичното колекционерското издание Knowing Darkness: Artists Inspired by Stephen King, струващо скромните 295 долара!

В “Аз чета” вече излезе една статия, където бяха оповестени най-важните подробности за “Вдъхновен от Стивън Кинг” – уникален двуезичен албум с лимитиран тираж с картини на художника Петър Станимиров, вдъхновени от творбите на Краля на ужаса. Всеки екземпляр е номериран и подписан лично от художника, а към книгата издателството подарява и приложение с други, вдъхновени от писателя, черно-бели илюстрации на Петър Станимиров. А аз ще добавя, че албумът е ОГРОМЕН – 50 на 35 сантиметра, определено няма да намерите рафт, на който да си го държите 🙂 Всичко около него беше направено перфектно и нямам търпение да простра ръцете си върху МОЕТО копие, ще се опитам да грабна някой готин номер като 333 или нещо подобно 🙂

А сред страниците бродят демоните от „То”, „Томичукалата”, „Сияние”, „Кери”, „Мъглата”, „Подпалвачката”, „Гробище за домашни любимци”, „Сейлъм’с Лот”, „Сблъсък” и какво ли още не – кошмарни фантазии, които са ме стряскали неведнъж и са преобръщали представата ми за дистанцията между читателя и книгата в ръцете ми. Понякога – а при Кинг твърде често – тя се заличава и тогава от страниците в главите пропълзяват кошмарни същества… тръпка вледенява сърцето и тъмнината оживява…

Един от любимите ми блогъри – Благой Иванов – Бла (който скоро ще ме загуби като фен заради неписане) – автор на предговора (колко му завиждам на гадината!), описва адски яко албума:

„Това е вашата Кула, вашият ка-тет, вашето сияние; отвъд булото на мъглата ви очакват озъбени клоуни, невръстни вампири и психопати убийци, а през очите на дракона ще видите тъмната половина на Краля. Ще изживеете нещо незабравимо и специално, защото държите в ръцете си пътеводител от света на най-зловещите и провокативни кошмари, съновидения и неизживени спомени, които ще разкрият една вдъхновяваща, артистична и достойна форма на изкуството”.

Нямам какво повече да добавя, освен колко съм щастлив, че най-после това чудо е готово 🙂 Надявам се и вас да ви изкефи толкова, а аз започвам да се чудя дали да не се захвана с огромния “Сблъсък”, след като за 4 дни погълнах трилогията “Троя” на Гемел.