Жанр: Драма

Издателство:

Автор: Радостина А. Ангелова

Корица: Румен Жеков, мека.

Година на изданието: 2012

Страници: 272

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!

   Около дебютния роман на Радостина А. Ангелова „Виенски апартамент“ се вдигна доста шум, а най-важното – мнението на книжните девойки около мен бе повече от позитивно. И все пак, знаейки личния си вкус, едва ли щях да рискувам с женски роман в драматични краски, ако покрай един конкурс книгата не ми попадна – и се радвам, че това се случи.

   Да, „Виенски апартамент“ е женски роман,  и да, той е драматичен и предвидим по един или друг начин. Но пък е написан добре и покрай любовната история на българката Бианка, попаднала във фееричната Виена, разкъсана между двама мъже и детето, останало при баба си в България, тече красив монолог за женското виждане към света, често в конфликт както с мъжкото, така и със света изобщо. Героинята отива с едни намерения, планира пътем съвсем различни действия, за да извърши в крайна сметка нещо съвсем друго. Защото жената – това е отделна вселена и реалността просто трябва да се примири и да се нагажда към нея.

 1233383_692734974088830_340220082_n В основната книга е вмъкната още една, която е толкова различна, че няма нужда от курсив, за да отличиш, че попадаш в друга реалност – изтъкана от магически реализъм, в който митовете се преплитат с традиционното виждане за света, има еротика, страст и себеразкриване. Лично аз не можех да превключвам с лекота от едното към другото и след като прочетох основната сюжетна линия, бавно и с удоволствие допълних щрихите, които Радостина Ангелова е нахвърлила със замах.

   Не мога да анализирам в дълбина „Виенски апартамент“, твърде различен е от собственото ми виждане за света, но ми е достатъчно, че ми хареса в голямата си част, макар краят да ми дойде малко клиширан, но право на авторката е да се разпорежда със съдбата на героите си по свое усмотрение. Има си леки грапавинки, които в следващите книги (наскоро излезе „Имаго“) вероятно ще бъдат изгладени – пък да видим, едно ново и талантливо дамско перо е винаги добра новина за литературата у нас.

   Още ревюта за книгата има в „Аз чета“, „Bistra’s New Blog“, „Левитация“„Момичетата от града“, „Implicitus“, чак се чувствам неудобно сред толкова дами 🙂