Жанр: Бизнес, Маркетинг

Издателство:

Автор: Пламен Русев

Корица: Мека

Година на изданието: 2011

Страници: 212

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

Появата на тази книга в ръцете ми си има предистория. Миналата седмица най-неочаквано получих покана да присъствам на форума “еAcademy & Friends”, ориентиран към маркетинга в социалните мрежи. По принцип не ходя на такива събития, но личната покана от Пламен Русев не можеше да се пренебрегне, особено при възможността да се добера до книгата му. Не се считам достатъчно компетентен да пиша за самия форум, но книгата бързо бе планувана и внимателно прочетена. Следствие – смених си профилната снимка във “Фейсбук” и вече ви гледам открито и директно в очите… или някъде там, като Мона Лиза съм на тая снимка, докато вдъхновено обяснявам нещо на Алекс и Настя 🙂 И това е само началото на серията промени, които “Властта на хората” подбуди в моето онлайнприсъствие или направо да си го кажем – алтерживот.

Защо тази книга ми бе интересна? След “Маркетинг от уста на уста” на Анди Сърновиц не очаквах някой да ми каже нещо повече за възможностите да развиеш бизнеса си, марката си или името си по безплатен или поне евтин начин. Е, бъркал съм. И причината е просто очевидна – Пламен Русев е безкрайно наясно с нашенските реалности, при които ясните и практични американски постулати се давят нерядко. И дори и при нас също да си имаме “Фейсбук” и “Туитър”, както и аналози на “Ю Тюб”, всичко в нашата малка българска онлайн вселена е различно. И чуждата практика тук става пожелателно мислене за бъдещето.

Що е социална мрежа и има ли това животно почва у нас? Ще да съм ви привлякъл вниманието с това идиотско изречение, нали? Нищо, забавно е. Защото и книгата е забавна, въпреки безкрайната си практическа насоченост – особено ценна с многобройните вметки в карета за различни успешни или не използвания на социалните мрежи от световни и български марки. Направи ми впечатление тежестта, която поставя върху измерването на постигнатите резултати – досега определено правех някои неща на сляпо и си нямах и идея дали изобщо има полза от тях. Пламен Русев проследява раждането и развитието на една “социалномрежова самоличност” (моя хрумка е, на мен се смейте) – от “Създаване и изграждане на идентичност”, през “Създаване на стратегия за социалните мрежи”, до “Полезни приложения, инструменти и практики за успешен маркетинг в социалните мрежи”.

Всъщност впечатлението, което остана у мен, е, че онлайн животът и социалната интелигентност в него не се отличават много от реалните – бъди умерен, любезен, овладян и иновативен. Класически постулати, полезни във всяко едно отношение. Самият аз си имам една обица на ухото, след като по криво разбран съвет създадох група за една книга, напълних я със свои приятели и минути по-късно получих лавина връз главата си… малко късно осъзнах, че да вкараш над 1000 души някъде едва ли се приема като приятелска постъпка. Е, ако бях чел “Властта на хората”, щях да знам да не правя подобна глупост.

И няколко лични думи – за мен думи като “маркетинг” и подобните й нерядко имат негативно значение, подобно на много българи ги свързвам изключително с желанието на някого да ми пробута продукта си по всеки възможен начин. Книги като тази променят гледната ми точка – “Властта на хората” е изключително позитивна книга, която громи такива безцеремонни и нагли тактики. Защото властта вече наистина е в теб, в мен, във всички ни като сила, която има достъп до инфо и до създаване на такова във всеки един миг. И вече няма как всеки човек или компания да не се съобразява с това. Вече не сме консуматори, а приятели или хейтъри според това, което ни се дава насреща. Затова мога да похваля или разгромя нещо. И има кой да ме чуе и в единия или други случай.

Според мен книгата е много полезна, а не мога да скрия радостта си и от перфектната й полиграфическа изработка – определено удоволствие е да се чете толкова добре направена книга, особено на фона на някои кошмарни решения на нашенски книгоиздатели.

P.S. С немалка изненада установих, че на хоризонта има нов книжен блогър, даже успя да ме изпревари за тази книга. Препоръчвам блога на Надя, тепърва ще има интересни неща там, сигурен съм.

Още за книгата вижте и в “Аз чета” и Богатство.net.