Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Ирса Сигурдардотир

Оригинално заглавие: Sogið, 2015.

Преводач: от немски: Ваня Пенева

Корица: Мека

Година на изданието: 2020

Страници: 416

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

  Продължава да ме радва сполучливата хрумка фамилията на Ирса Сигурдардотир да бъде скривана чрез елемент от корицата, намигване към останалата част на света, която трудно би я запомнила с лекота. „Водовъртеж“ идва като пряко продължение на събитията от „ДНК“, където един зловещ убиец се вихреше, а драматичният катарзис в романа удря силно по положението на следвателя Хюлдар и психоложката Фрея. Двамата продължават с неумелия си емоционален танц и в този роман, докато са изправени пред ново предизвикателство.

  41079237._SY475_ Хюлдар не е любимец на шефката си (хм, до време, хм, хм) и никой не му възлага сериозни разследвания, дори когато са открити отрязани крайници, които не е ясно на кого са. За сметка на това има за задача да разследва детско писмо, оставено преди 10 години в капсула на времето, в което се твърди, че шестима лица, посочени само с инициали, ще умрат през настоящата на събитията в романа година. Разбира се, това писмо има много общо именно с онези отрязани крайници, което малко по малко става ясно, както и връзката с ужасяващата начална сцена, за която не искам да пиша. Силно ме напряга как скандинавците открито пишат за насилие над деца, абсолютно безмилостни са и в този роман това конкретно е и в основата на сюжета – а жестоките убийства, които се разследват, са само следствие на извършени в миналото извращения.

 36245246._SY475_    „Водовъртеж“ тече с много странно и лениво темпо, като комбинира търсенето на пуснат от затвора изнасилвач и убиец, откриването на трупове, свързани с оня списък, и нежеланието на едни деца, които никога не са имали детство, да кажат истината и да позволят на зловещата жътва да спре. Хюлдар и Фрея някак намират време да си лазят по нервите, постоянно са уморени (нищо общо с неуморните разследващи от англоезичните романи, много по-реалистични са), но упорито търсят истината, която в крайна сметка изплува в ужасяващия си вид. И макар да бях доволен от края, имаше някакво правосъдие отвъд закона, не успях да „вляза“ в този роман изобщо, този тип насилие ме дистанцира емоционално и го дочетох от едно чисто упорство.