Оригинално заглавие: Війна Що Змінила Рондо, 2015.

Преводач: Христина Йотова

Корица: Твърда

Година на изданието: март 2022 г.

Страници: 40

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

 Възхищавам се на инициативата на колегите от „Софтпрес“, които още в първите дни на войната в Украйна съумяха да организират издаването на „Войната, която промени Рондо“ с текст и илюстрации на Романа Романишин и Андрий Лесив, приходите от която отиват директно в Български червен кръст в помощ на пострадалите. Този жест е от онези малки неща, които вълнуват и заслужават адмирации.

images  Самата книга ме изненада повече от приятно, при все че почти нямам досега с такъв тип детски творби. Двамината автори рисуват идиличното градче Рондо, в което всичко е китно и подредено – до мига, в който нахлува ВОЙНАТА, нахлува черното и започва да се бори с всички цветове, с всичко красиво. Трима очарователни герои се възправят срещу ѝ: Данко, който има крехко и прозрачно тяло, сред което най-силно свети сърцето му; Фабиан, надуваемо куче със сребърен медальон на шията, който не позволява на вятъра да го отнесе; и Зирка, хартиена птица, която обича да пътешества. Тези трима другари откриват какво ранява Войната и правят нужното, за да я спрат – и както във всяка приказка, доброто побеждава.

 ohqkfri3cgbhp0pwuo67  На това учим все децата, нали? Дали не ги лъжем, чудя се, кога точно самите ние разбрахме, че доброто далеч не винаги печели, че и да успее, преди това са сторени толкова много злини, че раните не се знае кога ще зарастнат и изобщо ще успеят ли. Не знам, но щом една детска книга може да накара възрастен да размишлява над тези неща, значи е постигнала още една неочаквана цел в крайна сметка. Сами преценете дали „Войната, която промени Рондо“ е за вашето дете – аз съм убеден, че е за всяко. А това, че едновременно помагате поне малко на непознати в беда, също е важно.