Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джон Гришам

Оригинално заглавие: A Time for Mercy, 2020.

Преводач: Надежда Розова

Корица: Николай Пекарев, мека.

Година на изданието: декември 2020 г.

Страници: 584

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Съдебният трилър на Джон Гришам „Време за милост“ се насочва в разлома между наказанието за престъпление и справедливостта отвъд буквата на закона. Какво, ако едно шестнайсетгодишно хлапе, полудяло от страх и мъка, убива полицай – и трябва да плати за това със своя живот?

  53529219._SY475_ Не съм чел предишните две книги с герой адвоката Джейк Бриганс, ще си ги набавя. Тук обаче го заварваме в много неприятно положение. Практиката му в религиозния и изостанал американски юг не върви, затънал е в дългове, а единствената му надежда е дело за страховита злополука, отнела живота на цяло семейство. Само че за да го спечели, му е нужно да бъде харесван – а съвсем скоро ще бъде най-мразеният човек не само в града, но и в цялата околия. И то само защото е най-добрият – и му налагат да поеме защитата на един невръстен хлапак, който е убил помощник-шериф, след като полицаят, мъртвопиян и крайно агресивен, е пребил жестоко и наглед до смърт майка му и опитал да влезе в стаята на сестра му.

  55676472._SY475_  Романът дори не е толкова за делото срещу детето, то заема последната третина на книгата и е по-скоро пряко и логично следствие от всичко, което се случва вън от съдебната зала. А там вече Гришам бавно и методично (в този роман конкретно бих казал дори и леко протяжно) ни запознава с драмата на едно преследвано семейство, което никъде не е прието добре, което е било разделяно заради простъпки на майката, и което винаги е било жертва. Описва ни двете деца и кошмара, през който са минали, и в крайна сметка още от първите страници е ясно, че читателската симпатия ще е към тях, дори и престъплението да е безспорно. Само дето в онзи край на САЩ местните не мислят така, а роднините на жертвата искат мъст и разплата – включително с адвоката, който неблагоразумно защитава един убиец и пречи да се изпълни бързо така жадуваната смъртна присъда. Око за око, знаете какво постулира тяхната книга на суеверията.

  56127943._SY475_ „Време за милост“ е книга за терзанията на един адвокат, който е разкъсан между професионалния си морал, чувството си за дълг и отговорността към собственото семейство, което вече е минало през заплахи и агресия, а сега нещата отново се утежняват бързо. Човек, който си е извоювал с много труд добра позиция в града, а сега губи всичко това в миг, защото си върши работата. Допълнени с наближаващ банкрут и всички последствия от това. Джейк има всички причини да се чувства омотан в паякова мрежа, и в крайна сметка измъкването от нея минава през това да измъкне един убиец от закона и от желанието за отмъщение на всички около му. А това никак няма да е лесно.