Жанр: Хумор

Издателство:

Автор: Кингсли Еймис

Корица: Мека

Година на изданието: 2009

Страници: 348

Време за четене: 4 минути

Още едно прекрасно момиче – Десислава Стоянова – гостува в Книголандия, и то с летливо забавна, но и градусово полезна книга – “Всекидневно пиене” на Кингсли Еймис:

Изключително за ценители на алкохолните напитки и английскияхумор (обикновено в комплект)!

В книгата са събрани три разтърсващи произведения: „За пиенето”, „Всекидневно пиене” и „Как ви е чашата?”. В първите две Кингсли Еймис дава своите отговори на жизненоважните въпроси защо, какво, как, къде и кога да пием. Освен подборка от рецепти за коктейли, в менюто на Еймсли можете да откриете и съвети за избор на вино, как да минем тънко, ако правим парти (е, някои не са приложими в нашите условия, де), как да се напиваме по-бавно (по-малко е невъзможно!) и друга полезна и понякога спасителна информация за различните видове алкохол.

Във втората част има известно завръщане към темите от първата иповторенията леко дразнят небцето на придирчивия читател (например трикратното повторение на факта, че кумисът се прави от кобилешко мляко и че авторът не го е опитвал). По тази причина основно самият Еймсли препоръчва книгата да се чете малко по малко. Продължителното четене може да има неприятни последици: от втръсване до лек махмурлук (спокойно – има глава за справяне с физическата и с метафизичната му форма).

Третата част от книгата представлява поредица от тестове, чиято цел е да разберете (ако до сега не сте) колко малко знаете за пиенето(течности и действие) и евентуално да разшири познанията ви в областта. Макар че почти всеки българин се има за професор по темата 🙂

Цялата информация, налята във „Всекидневно пиене”, е добре смесена с изблици на приятно охладено чувство за хумор и е в лесна за консумация форма.

Наздраве!

Ето и няколко глътки от мен:

„Литературният герой, на когото съм кръстил тази напитка, вероятно ще направи кисела физиономия, ако го почерпя с нея, но съм сигурен, че веднага ще се съгласи за едно нещо-привидната мекота я прави отлично „любовно питие”, което настойчиво да предлагате на срамежливи млади дами, ако все още са останали такива някъде по света”.

„Съпругите и подобни лица постоянно запълват всеки хладилник, върху който имат претенции, дори камерата, с несъществени боклуци, като например храна”.

„Най-важен, но и най-спорен, сред нещата, които всъщност не ви трябват, е шейкърът за коктейли. При цялото ми уважение към Джеймс Бонд, категоричен съм, че мартинито трябва да се разбърка, а не да се друса”.

„-Искаш ли да съсипеш храносмилането си завинаги?- попита ме един приятел лекар, докато седяхме на по чаша голям джин (не бяха точните му думи, но каза нещо от този род).
– Не особено-отвърнах аз.
– Добре, но ако размислиш, просто ходи на повече събирания с вино и сирене – ще ти свърши работа”.

„Текилата е национална напитка на Мексико, донякъде защото местната бира и вино са безвкусни или отвратителни, но най-вече, защото отговаря на националния темперамент. Очевидно тя отговаря на националния темперамент и на други народи…”