Жанр: Наука

Издателство:

Автор: Стивън Хокинг

Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 224

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Бог е мъртъв, каза Ницше. Ницше е мъртъв, контрира Бог. Бог никога не е съществувал, затапи и двамата Хокинг. И биде светлина.

„Вселената в орехова черупка” е продължение на „Кратка история на времето”, но е далеч по-шарена и смилаема. След като описва основата на физиката във „Върху раменете на гиганти“, Хокинг ни довежда до последните й достижения (изключвам откритията на женевския колайдер, чието включване е предстояло при писането й). Интересен щрих е, че според учения за изследване на най-дълбоките тайни на материята е нужен именно голям електронен ускорител… с размери над диаметъра на Слънчевата система…

Началото на книгата е посветена на приноса на Айнщайн, върху чийто прозрения се крепи съвременното разбиране на света. От тази база Хокинг се втурва да описва формата на времето, развитието на вселената от Големия взрив насам, естеството на черните дупки, пътуванията във времето, развитието на биологичния и електронния живот в следващите векове, стряскащите теории за брани и струни, n-мерни пространства и какво ли още не.

Едно наистина харесвам на великия учен – страстта, за която разказва за всички тези неща. Ясно е, че са сложни, дори и обяснени с изключителни илюстрации, те пак са непонятни, но радостта му от науката, от откритията, от пробивите е така заразителна.

Да, живеем в изумителен свят, който е неизмеримо сложен и поне в това отношение не вярвам на Хокинг, че учените са близо до откриване на Теорията, която ще обедини механиката на Нютон и относителността на Айнщайн. Но търсенето, търсенето е ключът към Вселената. Не в прашасали вековни окървавени книги, заради чието изгаряне светът трепери в идиотска възмута. А Науката, която ни спасява именно от религиозната обсесия. И да не съм получил коментар, че Айнщайн бил вярващ или нещо подобно – именно религиозните фанатици са преиначили думите му и са пуснали този слух. Питайте Хокинг за това.

Както „Върху раменете на гиганти“, така и „Вселената в орехова черупка” е издание за ценители, със страхотни илюстрации и за съжаление солена за нашенските стандарти цена. Но заравянето сред страниците си заслужава, дарява солидна доза оптимизъм и надежда в бъдещето.

Поставям ви задачка: вижте банкнотите на страница 93. И очаквам да ми кажете нещо за тях 🙂