Оригинално заглавие: Everything's Eventual: 14 Dark Tales, 2002.

Преводач: Весела Прошкова, Весела Еленкова, Марин Загорчев.

Корица: Мека

Година на изданието: 2002

Страници: 512

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ще ми се, докато четете разказ, да ви накарам да се смеете или да плачете… или и двете едновременно.
С други думи – желая сърцата ви.
Ако пък целта ви е да научите нещо, запишете се я на курс, я в училище.

Ozone.bg
Ozone.bg

 Преди няколко месеца влязох в книжарница с намерение да си купя нещо, за да отбележа хубав за мен момент – но за моя изненада не си харесах нищо, щом стигнах до задните рафтове при стари книги на Кинг, ясна работа. Избрах „Всичко е съдбовно“, излязъл преди цели двайсет години сборник, но така и не посегнах към книгата допреди седмица, когато я пъхнах в куфара за Франкфурт, кратки страховити разкази са добро решение за полет, нали? Но… не се случи магията, разказваческото майсторство на Краля си е ясно, но сюжетите тук просто не ме грабнаха и това си е.

  6415573 Какво има в сборника – пиша телеграфно, предполагам, че повечето фенове на автора отдавна са я прочели и са си изградили мнение. История за аутопсия на жив човек, който добре съзнава какво му се случва; срещата на едно хлапе със страховития дявол; мрачна история от мотелска стая и един бележник със събрани драсканици от стени на тоалетни; романтично описание на смъртта на известен преследван престъпник; трагичната участ на пленник, който се очаква да бъде изтезаван, но нещата вземат интересен обрат; история за едни кръвожадни сестри от света на „Тъмната кула“, която вече бях чел някъде; едноименният разказ описва една крайно странна професия и облагите и предизвикателствата, свързани с нея; кървава семейна крамола с добавени своенравни домашни любимци за цвят; история за прокълната, променяща се и крайно опасна картина; хроника на един изпълнен с напрежение обяд, който се превръща в кървава баня; мистериозно пътуване, което се повтаря пак и пак за ужас на пътуващите; неизбежния разказ за обитавана от зло хотелска стая, който също бях чел някъде другаде; опасното прибиране на един младеж към болната му майка – или защо пътуването на стоп рядко е добра идея; история за една монета и късмета, който може да донесе.

 11998415  Ако случайно не сте чели „Всичко е съдбовно“, дори от това бегло проследяване на сюжетите може да видите обичайния размах на Кинг, определено е писател, който може да спретне достоверна история от всичко, и допълнителните обяснения към всеки разказ го доказват – едно кратко впечатление някак минава през ума му и се преражда в многостранична история с достоверни герои, които изпадат най-често в доста неприятни ситуации. Нека съм ясен – като казвам, че този сборник не ми е допаднал особено, то сравнението е с купищата други изключителни книги на Краля – и романи, и събрани къси творби, нищо по-нормално е това или онова да не се понрави всекиму. Определено се нарежда в краткия списък негови книги, които не бих препрочел.