Година на изданието: 2021

Страници: 464

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

   Приятелите ми добре знаят, че любимият ми сериал е американският „The Office“, а колегите ми мнооого внимават какво казват, за да не получават триумфален крясък „That’s what she said!“ при наглед невинни реплики. Гледам целия сериал поне веднъж годишно, а и често като придружаващо удоволствие към някое скучно занимание си пускам култови сцени… което означава почти всички на практика, дори не ми се налага да гледам, достатъчно ми е да чувам какво си говорят и ми е ясно какви чудесии се случват, отдавна знам всяка сцена и повечето реплики почти наизуст.

the-office1589269210   „Welcome to Dunder Mifflin: The Ultimate Oral History of The Office“ е един въздълъг разговор, в който се включват повечето от любимите актьори от сериала, част от сценаристите и създателите му, а за капак към края се появява и модерната звезда Били Айлиш, която била огромен фен и свидетелства за модерния му успех сред младите далеч след края и на последния сезон. Началото е особено интересно, посветено е както на трудностите по адаптацията на доста странната британска версия (която в момента отново се опитвам насила да изгледам), както и на трудното начало на сериала и крайно несигурната му съдба след заснемането и смесените реакции след пилотните епизоди. В разговора се описва как е събран този екип, както и ролята на Кевин Райли от NBC, който залага цялата си професионална репутация, за да спаси сериала, казвайки „Аз вярвам в това шоу, то може да успее.“ Научих колко важна роля изиграва излизането на филма „40-годишният девственик“ със Стив Карел в главната роля – Браян Баумгартнер казва за това: „Сякаш само за една нощ всичко се промени и всички искаха да гледат Стив. А ние го имахме. Всички от екипа усетихме прилив на надежда. Сякаш този филм можеше да ни спаси.“ Към това се добавя и ефектът на новите технологии – през 2005 г. особено желан коледен подарък са видео айподите, а през iТunes може да се гледа култовият коледен епизод, в който битката за един видео айпод разбунва целия офис. Този епизод става най-гледаното нещо за тридесет последователни дни и… бъдещето на сериала изглежда осигурено за години напред.

l-intro-1599689234-ftr  Книгата проследява хронологията на сериала сезон по сезон, обсъждат се различни сюжетни решения, като например когато Дуайт имаше срив и Джим го утеши, но си тръгна преди да се е получил силен приятелски момент с прегръдка – това според сценаристите би нарушило възможността да продължат да ги противопоставят един на друг. Описва се как се появяват нови лица, как други си тръгват – всички знаем чие тръгване е особено тежко, обърнато е особено внимание на последните мигове на Майкъл и колко е било трудно сед това. Особено интересно ми бе проследяването как Майк Шур измисля „Parks and Recreation“ като разклонение на „The Office“, което заживява собствен живот, а неговата ангажираност с този сериал е накъсвана от постоянните зловещи идеи на сценаристите на „Тhe Office“, които откровено се гъбаркат с него и неповторимия му образ на Моуз, откачения роднина на Дуйат. Шур описва как са го привиквали постоянно за участие в абсурдни сцени, които феновете добре помним, и коментира: „Мразех всеки миг от тази роля… Сценаристите се надпреварваха да измислят най-унизителната ситуация, в която да ме вкарат.“ За наше щастие 🙂 Особено внимание е обърнато и на последния епизод, в който изненадващото завръщане на Майкъл е крито от телевизията, за да не се запази изненадата.

 the-office-15-cover-1014x570  Ох, мога да пиша един куп неща за чудесните моменти, които са описани в спомените на отговорните за този страхотен сериал. Единственото, което не ми допадна в тази книга, е типичното американско хиперболизиране – всички са велики, всички са изключителни, всички са направили нещо невиждано и са най-добрите, най-талантливите, най-отдадените професионалисти, просто нагарча малко, но го разбирам.   „Welcome to Dunder Mifflin: The Ultimate Oral History of The Office“ е книга изцяло за феновете, които ще гледаме пак и пак този сериал до края на дните си и навярно ще тормозим и бедните си деца един ден за тяхно огромно неудоволствие.