Жанр: Криминален

Издателство:

Автор: Лора Лазар

Корица: Мека

Година на изданието: 2013

Страници: 328

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Все си повтарям като мантра, че аз кримки не чета и все се оказва, че това не е баш така. Още първият ръкопис на Лора Лазар, който прочетох преди година – „Грешният квартал“, – ме грабна и беше удоволствие да препоръчам книгата за издаване, а сега следващият ме изненада още по-приятно с актуално политическо-асасинаторска тематика, но няма да ви издавам почти нищо, за да няма после камъни по моята глава.

Интригата е завъртяна около депутат, който нагазва в сериозна беля с младо момиче, което взема на стоп и по-късно става обект на изнудване със снимки на трупа й и самия той в кадър. Около него две жени правят картината още по-сложна – младата съпруга на депутата, заради която той е зарязал първото си семейство, и красивата Ива, момиче със загадъчно минало, което малко по малко се разкрива до плашещата истина – а тя е по-жестока, отколкото може да си представите (освен ако наистина не си падате по хоръри, де). Самоличностите на двете жени се смесват по плана на прикрити конспиратори, които имат ясна политическа цел и ще я достигнат на всяка цена.

Любимият ми инспектор Мишената е пак на линия, по-лют и ядосан отвсякога, защото не само трябва да обгрижва с нежни и бликащи от престорено уважение грижи депутата, така и да разследва кръпките както в неговите оправдания. Същевременно се оказва почти невъзможно да се срещне с драгоценната му съпруга, а пътем трябва да издири изчезналата Ива, която незнайно защо бяга ранена от болницата. Труповете си валят, интригата се завързва здраво, но Лора Лазар умее да удържа действието си в рамки – без да допуска да се разширява с излишни неща. Малко по малко нещата започват да се изясняват и разплитат, не без пускане на още кръв, а кулминацията вече чука гръмотевично на вратата.

Както написах и в предното ревю за книга на Лазар, много харесвам стила й на писане – изчистен като стил, грапав като речник и балансиран като смъртоносно острие, точно криминале в кореспонденция с действителността навън, с рационални и умни лоши, както и добри без суперменски способности. Мишената ми става все по-любим герой и се надявам да прочета още доста романи с неговата мрачна физиономия.

А кой е убиецът и коя е целта му – мисля, че отговорът няма да ви изненада ни най-малко. И пак ще ви стане готино.