Оригинално заглавие: The Word is Murder, 2017.

Преводач: Зорница Русева

Корица: Мека.

Година на изданието: април 2019 г.

Страници: 352

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

 Чаках с нетърпение следващата среща с Антъни Хоровиц след удоволствието, наречено „Мозайка от убийства“. И той не ме разочарова – „Убийството е всичко“ е отново свеж въздух в иначе повтаряемия криминанален жанр с вътрешното си сюжетно преплитане, интелектуалното си предизвикателство и нарушено линейно повествование. Още повече че Хоровиц въвежда самия себе си като герой, който е принуден да  придружава детектив особняк в разследването на крайно мистериозно убийство. А целта на тази нетипична двойка – освен разкриването на убиеца – е да бъде написан точно криминалния роман, който четем. Разплетете това.

   Убийството заслужава изрично внимание, разбира се. Деяна Купър има своите установени навици, характерни за заможна жена  в заника на дните си. Тя посвещава целия си живот на своя син, който в крайна сметка е успял да стане прочут актьор. И точно както в пиеса, Деяна умира по възможно най-театралния начин – в деня, в който отива в една погребална агенция да уреди подробностите около последния си път, тя е нападната и убита в дома си. Това зловещо съвпадение навежда на мисълта за внимателно планирано престъпление, свързано с нейното минало – а точно там се намира и жесток инцидент, за който Деяна носи вината си като тежък кръст до последния миг.

33797957    Полицията се заема със случая, но няма изгледи да са се насочили на вярна следа. Тук се появява Даниъл Хоторн –  сопнат и крайно неприятен бивш полицай, който има неприятния навик да е винаги прав. И който умее да се рови в тъмната страна на човешката природа като никой друг – и точно затова и осъществява пробиви там, където всички други се провалят. Само че Хоторн не иска просто да си свърши работата – той иска да бъде и главен герой на книга, с която да позакърпи финансовото си положение. Затова наема… Антъни Хоровиц, който да проследи разследването на убийството. И точно през неговия поглед тече същинското действие.

   „Химия” между двамата главни герои няма. Хоровиц не може да понася Хоторн и намира за дразнещи и непоносими почти всички черти от характера му. Опитите му да бъде дейна част от разследването са постоянно осуетявани, а напрежението между двамата се покачва още повече, когато още едно неописуемо жестоко убийство стъписва всички. Залогът е огромен, а заподозрените не са никак малко – сякаш всеки има по нещо срещу това семейство.

  36237280  И тук щраква заложения още в началото капан. Защото Хоровиц небрежно подмята, че още в първа глава се намира уликата, която сочи кой е убиецът.  Но дори и да се опитате да я прочетете три пъти (при това крайно внимателно), вероятно пак няма да откриете „следата”.

   Всичко това трябва да ви убеди, че „Убийството е всичко“ е свеж полъх в жанр, който бе обявен твърде преждевременно за изчерпан. Класическата британска кримка, свързана с неизбежните мистериозни убийства и купища заподозрени, заживява нов живот. Населена с намръщени брилянтни детективи, които безпогрешно следват невидима за читателя нишка и стоварват своите разкрития в точния момент.