Време за четене: 7 минути

Другарчетата блогъри нещо са се разбушували. Всички се натискат да се похвалят как четат и де си дяват книгите. Виновникът е ясен – Алекс от AzCheta.com, най-големият нашенски сайт за книги, за който имам честта да пиша от вчера. Вече няколко от популярните блогъри направиха самопризнания – това са NezzoПреслав ГаневБранимирСтоян

   Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

   Тук ще бъда разкъсан. За разлика от всички, ама всички гореупоменати аз непрекъснато ям, докато чета. Основно някакви ядки, пуканки, чипсове или каквото дойде. Салатка, хапки сирене, шоколад. Абе каквото ви дойде на ума. Само при сериозно ядене се отказах вече да чета, предпочитам 20-минутен комедиен сериал.

   Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

   Фреш, сок, пепси туист. Със сигурност не вода. При специални обстоятелства, които ще спомена по-долу, “Grant’s” с две малки бучки лед. Ако е много топло – “Beefeaters” с тоник и повечко лед. Сутрин рано кафе, много кафе. За парка – бира, естествено.

  Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

    Пак ще си навлека гнева на съвестните ми колеги. Обичам да слагам чавки в полетата, особено в историческа и публицистична литература. Така после лесно намирам какво ме е впечатлило. На първите страници на всяка книга записвам името си и дата на купуване, както и града. Слагам въпросителни, като видя очевидна глупост или лъжа.

   Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

   От известно време имам един VIP-книгоразделител от любимата ми Хриси, който се слага само в заслужили книги. Инак използвам всичко в обсег – стари карти за градски транспорт, за влак, визитки, журналистически карти, пропуски за концерти, билети и какво ли още не.

   Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

    Бога ми, и двете. Основно публицистика, исторически. Опитвам се да наваксам с художествената, защото се срамувам, като ме попитат за някоя класика (руска, да речем) и аз не съм я чел.

    Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

    Абсолютно държа, не си лягам, без да съм завършил глава. В рейса е по-сложно, но си правя сметката. “Доброжелателните” уби всичко в мен с плътния си текст.

   Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът те дразни?

   Случвало се е много рядко, но да. Е, не авторът е виновен, нали? Той може и да напише нещо свястно в бъдеще. Ако не се казва Бегбеде, де.

  Ако попаднеш на непозната дума, спираш ли, за да потърсиш някъде значението?

   Не, пуст мързел. Но по-късно се сещам и проверявам. Вчера купих книга от базара, на чиято корица се обясняваше, че била “субтилен роман”. Проверих – означавало: “лат. тънък, нежен, трошлив; остроумен”. Харесайте си значение, аз не можах да свържа никое с книгата.

   Какво четеш в момента?

   Е ся си е.а майката.

   По-добре седнете, ще отнеме време. “Bad science” на Ben Goldacre, Айн Ранд – “За новия интелектуалец”, “State of denial” на BobWoodward, “Rational optimist” на Мат Ридли,“Измислици” на Борхес. Не питайте защо всички са почнати и се блъскат около мен и по десктопа ми. Просто не искате да знаете. А и снощи взех от Алекс “Събирачът на светове” на Илия Троянов и сега мисля, че книгата ме наблюдава. Май ще трябва да мина петдесетина страници още сега…

   Коя е последната книга, която си купи?

   Вчера си купих само “По-добрата глобализация” на Кемал Дервиш, но последните няколко дни купих още куп от книжния пазар.

   От тези хора, които четат само по една книга ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?

    Вижте по-горе. По една ще чета, след като си напиша дипломната работа. Но това ще са книгите от двутомието “Фондацията”, тритомието “Дюн” и жадуваното ново пълно издание на “Хиперион”.

   Имаш ли си любимо място/време за четене?

   Петък вечер, любимият ми фотьойл. Хубав роман, чаша с “Grant’s”. Пура заради ароматната комбинация с уискито. В такъв момент нищо повече ме не интересува.

   Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

   Глупав въпрос. Всяка поредица е съставена от отделни книги, с различна стойност. Можеш да пишеше за тях пооотделно или да ги сумираш. Но не и да изказваш предпочитания кое е по-важно.

   Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

   Айн Ранд. Стайнбек. Азимов. “Доброжелателните” на Лител. Кинг. Адамс. “Илион” и “Олимп”, “Хиперион” на Симънс.”Странник в странна страна” на Хайнлайн. Петър Делчев. Пратчет. Ок, спирам. Но има още.

   Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

Имам два рафта с любимите книги – един с публицистика и история, другия с художествена литература. Следва друг рафт само с исторически и един основно с романи и разкази. Отделно са поезия, психология, чужди книги и неизяснени. На купчини имам книги на английски за работата. И няколко рафта в пълен хаос. За останалата половина  от “Моята библиотека” във Видин направо не ми се говори.