Година на изданието: 2010

Страници: 320

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

   Бих поспорил за точната тематика на книгата – Путин или Русия. Като че ли се е получило предпазливо възхваляване на първия и упорито заклеймяване на второто.

    Професор Щюрмер се хвали колко често е присъствал на изказвания на руския президент и впоследствие премиер, основно на негови групови срещи с медиите. Днес един приятел уместно каза да не му вярвам толкова – може да е бил агент на ЩАЗИ, кой ли знае? Сериозно погледнато, книгата е един анализ на едновременно външно и вътрешно на руската действителност лице.

    Сред страниците шестват последните 20 години. Отделено е много на 90-те, преди идването на Путин – безогледната приватизация, престъпността, беднотията, глада, опитите за преврати, противоречивите влияния на Запада (в частност МВФ) и какво ли не. На сцената по някое време стъпва Путин, със съвсем бегъл преглед на живота му преди кандидатирането за президентския пост. Тук останах разочарован – искаше ми се да науча повече за предпрезидентския му период, но миналото на агент явно поставя ограничения по темата.

    Следва голямо хвалене какво е направил Путин за Русия. Ама много голямо. И странно защо на този фон продължаваща критика колко е лошо положението там. Сякаш Путин прави чудеса за някоя друга страна, поне на мен така ми се струваше.

    Икономическите изследвания на автора са повърхностни, няма нищо, което да не съм чел вече в медиите или по други книги, а се надявах на по-сериозен поглед зад кулисите на политиката и мощта на олигарсите. Лошо впечатление ми направиха купищата цитати от официални речи на Путин – че кой вярва на такива политкоректни мантри?

   Оформлението на корицата ми допадна, книгата наистина изглежда добре. Информацията е малко остаряла – Щюрмер постоянно се чуди дали Путин ше промени конституцията, за да получи трети президентски мандат – нещо, което сега е твърде овехтяло притеснение. Но проблемът със закъснелите преводи на книги с кратка актуалност не е нещо ново.