Жанр: Драма

Издателство:

Автор: Халед Хосейни

Корица: Мека

Година на изданието: 2006

Страници: 352

Време за четене: 5 минути

Nezzo:

Това беше една от онези комерсиални книги, от които аз бягам като дявол от тамян. В началото се чудех защо толкова много хора искат да я прочетат или да я врат в носовете на другите. И въпреки всичко, винаги си казвам „Шансът си е шанс, не зависи от това колко си известен или колко надценена е някоя книга”. И всичко започна така, с абсолютно недоверие…

Книгата дойде при мен малко преди да започне кампанията на Хосейни, за която вие най-вероятно вече сте чули, но ако все още не сте, можете да го направите тук или тук. Е, аз съм от тези души, които са силно привлечени от подобни кампании (и участват в тях) и си казах, че това е прекалено нагласено съвпадение, направо волята на Аллах. Обикновено не вярвам в тези неща, но направих снимката и прочетох книгата. Всичката тази комерсиалност, това май е намек, нуждая се от нещо силно за пиене!

И ще бъда честна, няма значение колко комерсиална е или колко души казват, че е добра, понякога това е самата истина. Понякога има истинска причина хората да казват, че книгата си струва и тя е, че книгата наистина е добра. Тя е може би е много шум за нищо, но е за истинските неща. Не е някоя натруфена история като Дан Браун или Стефани Майър или всички тия глупости, които хората боготворят (да, да, нЕщо лично). Това е книга за истинският свят, за децата на Афганистан. За всичко, което разбива света.

Ако трябва да кажа истината, не можах да се сдържа и се разхълцах когато баба почина. А такова нещо не ми се случва на всяка история, дори на никоя. Той беше… един невероятно истински образ в книгата. Истинско лице. Понякога се чудя защо правим всичко това, оценяваме книги, които често можем да оценим точно, но когато се намери екземпляр, които да ни покаже, че сме просто едни критици на произвола на съдбата, нещата реално се променят.

Няма значение колко шум е вдигнат, всеки трябва да прочете такава книга поне веднъж в живота си. Няма значение дали е точно тази, но историята, скрита зад тези корици, е това, което човек трябва да прочете или по-скоро усети чрез очите си. Това ще промени живота му. Завинаги. Няма значение дали пишеш за книги или само ги четеш, всеки, които поне един път в живота си е отворил книга и е бил привлечен от думите по страниците и странната миризма, която излиза от нея, този човек би трябвало да знае какво е добра история, и той би узнал, че „Ловецът на хвърчила” е една много добра история. Тя е за живота, за неговите нещастия, за неговите отвращения, неуважения, отхвърляния, всичко, което света приема като противно и начина, по който той унищожава хората. И за други хиляди неща…

Зависи само от теб, само ти можеш да откриеш какво има под тези корици. И няма да кажа нищо, защото всеки ще открие нещо различно. Някои ще открият гняв, същият, който и аз намерих, други ще намерят щастлив край или пък щастие в цялата книга, след всичките войни в Афганистан, и бомбите, и труповете по улиците. Те могат да открият нещо щастливо и дори красиво. Някои ще открият себе си и това ще бъде най-лошото, най-трудното, но дали ще искат да се разпознаят?

Но това, на което книгата ще те научи, е че няма значение колко лош си, Аллах ще ти прости, хората ще го загърбят, децата ще забравят. Единственото важно нещо е дали ти искаш да си по-добър човек.

Ако има още нещо, което трябва да бъде казано, то е зад кориците на „Ловецът на хвърчила”. И ако искате да направите нещо добро, станете част от кампанията на Хосейни, направете снимка, не струва нищо.

А тук е и моето мнение за тази книга.