Жанр: Трилър, Хумор

Издателство:

Автор: Д. П. Лайл

Оригинално заглавие: Deep Six, 2016.

Преводач: Милко Стоименов

Корица: Дима Дамянова, мека.

Година на изданието: април 2018 г.

Страници: 384

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Когато прочетох анотацията на книгата, си спомних за забавните романи на Карл Хайасън „Голото къпане“, „Лошата маймуна“ и „Стар Айланд“. Затова и „Зад борда“ на Д. П. Лайл бързо пререди доста други книги, нещо леко е винаги за предпочитане в градския транспорт. Историята започна интригуващо – колата на бившия професионален безйзболист Джейк Лонгли е помляна от малко по-малко бившата му жена с бухалка в ръка, след като тя го засича близо до новия ѝ дом, осигурен от също новия съпруг-паралия. Той не е мазохист и хич не иска да бъде в близост до нея, защото знае, че нравът ѝ се родее с този на анимационния тасманийски дявол, но има за задача да следи нейна съседка, заподозряна в изневяра.

  29506034 Покрай автомобилния апокалипсис обаче се запознава с красива и богата фурия, която набързо му става спътник и в кревата, и в разследването. А то поема в неочаквана посока, когато точно в нощта, когато Джейк успява да заснеме обекта в изневяра, жената е убита. Нещата внезапно се усложняват сериозно, намесват се и големи пари, и мафиоти без особени задръжки. Джейк и новото му завоевание, което обича да шофира като на писта за Формула 1, се забъркват все по-дълбоко в проблеми, след като започва да се разкрива малко по малко кой е извършил убийството, а всяка следа към поръчителя е заличавана безмилостно. Тук някъде обаче Лайл започна да губи симпатиите ми заради безцеремонния начин, по който описва екзекуцията на едно абсолютно невинно семейство – а в края ме вбеси, когато главните герои си правеха лековати шегички с тая ненужна на сюжета смърт. Все пак трябва да вмениш някаква емпатичност на героите си, за да бъдат харесвани, нали, не може да са просто млади, красиви, дръзки и с голям късмет. А такъв имат доволно във видимо претупания край.

 34026519 В крайна сметка „Зад борда“ започна обещаващо, но после се удави някъде в разследването на висока скорост, което предлага Лайл. Сюжетът има потенциал, но героите са просто прекалено лъскави, за да са убедителни, а, както казах, краят бе бърз, недомислен и остави яд, че съм изчел толкова страници, за да стигна до него.