Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Сара Пинбъра

Оригинално заглавие: Behind Her Eyes, 2017.

Преводач: Надя Златкова

Корица: Фиделия Косева, мека.

Година на изданието: август 2021 г.

Страници: 404

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

    Малко от кухнята. Есента е времето на Франкфуртския панаир на книгата, най-големия в света. Дали се ходи там, или е онлайн, както е миналата и тази година, няма значение – и в двата случая идват стотици каталози, които трябва да бъдат прегледани, бълват се безброй нови книги всяка година. И немалка част от тях са трилъри, ама много трилъри, повече трилъри, отколкото може да си представите – няма как да се прочетат дори малка част от тях. Издателите се ориентираме по различни начини, често дори по интуиция и личен вкус, но в крайна сметка има един тънък момент, когато някоя книга е набрала скорост, но е още свободна за България, хубаво е да го улучиш, за да си в крак със света и това, което се оформя като хит. А понякога става обратното – някоя книга става много известна (често, както е в случая, заради екранизация), и по чудо е още свободна за издаване у  нас. Та точно така открих „Зад нейните очи“ на Сара Пинбъра – вече огромен хит и един от най-гледаните сериали в Netflix в половината свят, който всички издатели бяхме изпуснали вкупом от излизането ѝ досега. И бързо задействах нещата, защото самият аз исках да си я прочета на български, книгата е винаги по-добра от коя да е екранизация.

 71yYVbUEAlL  Всъщност познавам Сара Пинбъра от една много различна книга, „Езикът на умирането“, затова и не я разпознах като автор на трилър в първия момент, даже изрично проверих да не е друг автор със същото име. Разгледах и другите ѝ заглавия, има вече двайсетина книги в широк жанров диапазон. „Зад нейните очи“ е в така популярния жанр с несигурни разказвачи, модата на който като че започна с „Не казвай сбогом“ на Джилиан Флин и „Момичето от влака“ на Паула Хоукинс, и в който вече има повече заглавия, отколкото някой може да прочете. Историята тече през много различните гледни точки на две жени – Луиз и Адел. Първата е самотна майка, която работи твърде много, а малко цвят в скучния ѝ живот внася свалка в бар с очарователен мъж. След дни обаче идва ударът – Дейвид се оказва новият ѝ шеф, а на всичкото отгоре е женен за красавицата Адел. Скоро двете се засичат случайно и богатата и несвикнала да получава откази Адел приласкава Луиз в своя лъскав свят като своя довереница – и започва да ѝ разкрива колко счупен е на пръв поглед перфектният ѝ  брак с Дейвид. Аферата от бара обаче е оставила следи и всъщност чувствата между шефа и неговата секретарка се задълбочават, а той има своята истина, която е много различна от тази на Луиз. А един призрак от миналото, свързан с жестоко убийство, е ключът към това, което и двамата крият.

  34089775._SY475_ Да, всички говорят за края на книгата. Гледах малко с насмешка на това – чета много трилъри и рядко нещо ме изненадва наистина. Но Сара Пинбъра ме шашна, тотален удар с чук бе разкритието в края, което силно съветвам да не проверявате, заслужава си да проследите цялата напрегната история до последните страници, когато невероятното става реалност и става ясно защо точно тази книга и екранната ѝ адаптация са толкова успешни. Щастлив съм, че „Зад нейните очи“ вече я има и на български, благодаря на Надя Златкова, че я заобича още от първия прочит и каза, че трябва да я издадем задължително, а тя ще я вмъкне в натоварения си преводачески график, благодаря и н Фиделия Косева, че според мен направи първата хубава корица за този роман в света, разгледах десетките ѝ издания и никое не ме впечатли. А най-вече се радвам, че започнах да чета трилъри преди няколко години, сега не мога да си представя да разпускам по различен начин.