Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Дан Симънс

Оригинално заглавие: Hard Freeze, 2002.

Преводач: Коста Сивов

Корица: Деница Трифонова, мека.

Година на изданието: 2020

Страници: 208

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

 Ozone.bg Този многолик Дан Симънс! Обичта ми към него е непреходна, никой друг фантаст („Хиперион“, „Илион“ и „Олимп“) не ми е носил такова удовлетворение от размаха на чудовищно въображение, подплатено със смайваща обща култура и дълбока психология. Хорърите („Ужас“, „Лешояди“, „Лятото на страха“) му са също безспорно изключително добри и изобщо не отстъпват на Кинговите, а сега го оцених и като мрачен трилъров автор със „Замръзване“.

 3976 Джо Курц е бивш затворник, който е участвал в твърде много мръсни неща навремето. Сега се опитва да се прави на частен детектив на дребно с разни безобидни поръчки, но не може да вложи душата си в това начинание – нито има дом като дом, нито офис като офис, и не държи особено това да се променя. Но спокойствието му е нарушено, когато някой възлага на познати нему убийци да му светят маслото – и тяхната некомпетентност дори го обижда. Тръгвайки по дирите на поръчителите, той се свързва в крайно нестабилен съюз с наследничка на загубила сили и влияние мафиотска фамилия, с която е имал вземане-даване навремето. Тя мечтае да пречука този, който е поел бизнеса на семейството ѝ, но има много спънки по пътя си.

  22875060 Същевременно помощ от Курц иска представителен възрастен мъж, загубил преди твърде много години дъщеря си, убита от истинско чудовище. Навремето трупът му е бил открит и разследването е прекратено, но сега бащата е убеден, че го е видял жив и здрав – и че този истински хамелеон сменя редовно самоличностите си, за да продължава да сее зло, подтикван от религиозните си убеждения, класика. Курц не желае особено да се забърква и в това, но няма избор, защото този изверг е свързан и с неговите злощастия – и се започва чудовищна игра на котка и мишка по замръзналите улици.

   „Замръзване“ е солиден кратък трилър, изпълнен с куршуми, гняв и сметки за разчистване. Няма черно-бели герои тук, всички си имат миналото и греховете, както и изборите как да постъпят в настоящето. Но Курц е наистина интересен, особено с отношението към дъщеря му, попаднала в лапите на един скапаняк. Дано видим и други трилъри на Симънс на български.