Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Стив Бери

Оригинално заглавие: The Patriot Threat, 2015.

Преводач: Боян Дамянов

Корица: Николай Пекарев, мека.

Година на изданието: 2016

Страници: 464

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

 Отново започвам от главата за краката с трилъров автор, но този път ми се получи добре. „Заплахата на патриота“ на Стив Бери е от типичните американски конспиративни трилъри, които задължително се въртят около известни исторически фигури, които неминуемо са забъркани в някакви интриги в своето време, които дават своя гнил плод в наши дни. Като допълнение Бери умело е намесил и външнополитическа линия с лукав наследник на севернокорейския „престол“ и неговата психопатична дъщеря, преживяла тоталния ужас на концентрационните лагери у дома. В началото ретроспекциите с описание на кошмарите в лагерите ми се струваха излишни, като кръпка за предизвикване на читателската емоция, но постепенно придобиха и сюжетен смисъл, а в края ми допадна и ясното посочване на фактологията зад преживелиците на тази героиня.

  21853687Главният герой в поредицата на Стив Бери е бившият специален агент Котън Малоун, който има само ден да свърши ужасно много работа – не само да осуети предаването на 20 милиона долара на Северна Корея, спечелени от застрахователна измама (с което се справя на първите няколко страници с ред шеметни каскади и сваляне на цял хеликоптер), но и да разкрие кой крои коварен заговор срещу САЩ, свързан с данъчното облагане от началото на XX век и един стар дълг от периода на Гражданската война. Комбинацията между тези две брадясали истории може да срине икономиката на САЩ и да помогне на севернокорееца да се върне на бял кон начело на окаяната си държава, гладна, но с ядрени амбиции. Следите, които са оставени, са както пределно публични – надписи върху банкнотата от 1 долар, така и пазени в строга тайна – като бележка от някогашния минитър на финансите Мелън, който има достатъчно причини да мрази Рузвелт и му поставя капан преди смъртта си.

35121438  Историята е чудесно навързана, смесва факти и фикция във взривоопасна интрига, екшънът не спира и за миг, а действието скача от културни паметници в САЩ до по-екзотични дестинации за американската публика като Венеция и хърватския Задар, където се развива основната битка между всички замесени в глобалната интрига – защото покрай Северна Корея в играта влизат и китайците, а те пипат здраво. Стив Бери ми остави много приятно впечатление на умел и грамотен писател, който си знае публиката и как да я впечатли – че и малко извън нея.