Оригинално заглавие: The Strain, 2009.

Корица: Мека

Година на изданието: 2009

Страници: 480

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

   Вампири. Все още най-модната линия на книжния пазар. Лигави, влюбени, дебили, тийнейджъри, сигурно и вегетарианци има сред безкрайната лъскава плява, която израсна като туморно образувание върху класическия готически хорър. За радост има и изключения като „Съншайн“, „Проходът“ (тематично поне) и сполучливото продължениe на иконичния Стокър: „Дракула: Немъртвият“

   “Заразата” не е от модните и е по-добра от всички горни. Зловеща и впримчваща, тя те заразява със себе си. И за радост има още цели две части от това удоволствие – „Падението“ и „Вечната нощ“.

 7196959  Комбинацията от популярен режисьор – Гийермо дел Торо, и постигнал известен успех писател – Чък Хоган, се оказва изключително сполучлива, макар че не бих се наел да кажа кой от двата с какво е допринесъл. Факт е, че книгата ми допадна страшно много – мрачна, зловеща, в никой случай не лека история, поднесена с нужното количество наукоподобие и обяснение на вампиризма и светкавичното му разпространение, с негереоични герои, пълнокръвни сред чудесно описание на миналото, действията и мотивите им да се изправят срещу злото в най-чистото му проявление.

  Историята – хем класическа в стил “Дракула”, хем достатъчно променена, за да е интересна – изключително уместни са сравненията за смесване на хипнотичните писания на Брам Стокър и Стивън Кинг. Пътнически самолет каца на летище в Ню Йорк и малко след това угасва… отвсякъде – светлини, системи, всичко. Никой не слиза. Антитерористичните мерки са светкавични, но откриват само множество трупове и четирима оцелели. Както труповете, така и оцелелите скоро се трансформират във вампири и Манхатън става ловно поле за тях, докато никой не иска да повярва, че това наистина се случва.

  От самолета е изнесен и скоро изчезва огромен ковчег, който се оказва ложето на Господаря – един от седмината Древни – вампири, от които започва родословието на хищническата раса на Земята. Шестима от тях са си поделили света и от векове живеят в сянка, изградили стройно безсмъртно и много богато общество, без да ламтят за подчинение на човеците или нещо подобно. Седмият – подпомаган от побъркан милиардер с мания за вечен живот – има съвсем, съвсем други намерения. Милиардерът осигурява нужното медийно затъмнение и няколко дни никой не осъзнава какво всъщност се случва – времето, нужно на Господаря да задвижи плана си…

 10832656  Срещу него и ордите новопревърнати вампири се възправят както хайки под властта на останалите Древни, които не желаят война с човечеството и разкриване на вековната тайна, така и няколко души, всеки с различна мотивировка. Водач им е старецът Абрахам Сетракян – бивш професор и антиквар, сблъскал се с Господаря по време на Втората световна война в конлагера Треблинка (категорично сполучливо решение са ретроспекциите от неговия живот). Той разкрива истината за случващото се на вирусолога доктор Еф Гудуедър, който има една истинска мания – сина си Зак, – а двамата са в огромна опасност, след като майка му бива превърната и жадува да се добере до него. Полезна помощ им оказва и професионалният изтребител на гризачи Фет, който знае много за съществата, които обичат да се спотайват в мрака и как да ги избива, без значение дали са плъхове или вампири.

   Тази групичка трябва да се справи с безумни изпитания сред шеметно развиващото се действие. Ню Йорк изглежда загубен, а единственото възможно решение е да убит Господаря, след което цялата му кръвна линия заразени вампири ще изчезне.

   Започва лов…

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

  Други ревюта за книгата има Ripostee и “Аз чета“.