Време за четене: 5 минути

Ей, голям тарикат тоз Съдран Квазаровски! Кюта си разни КлъвкратовциКинг-Конговци и Намакс-Друсовци, а пътем изтипосва цяла плеяда култови характери със свещено незапомняеми имена, които вилнеят из милата, родната, евтината, мръсната, цицираната, мутризираната, путизираната, чалгаризираната България.

   “Завладей българките” на Адриан Лазаровски е кръстопътна книга. Хем е продължение на иконичната шашмотия “Завладей българите”, хем поема по куп линии, които очакват продължението си в следващата част (която се надяваме да не е с име “Завладей българчетата”, де).

   Нов план е на хоризонта, след като лъвкрафтичните извънземни в първата част се провалиха гръмко в поредицата си опити чрез нашенските мутри да завладеят държавата (и оттам целия свят!). Идеята за взривяване на черноморското крайбрежие, започнат с натрупване на сероводород преди милиони години, е трансформирана в евтин източник на горива, с чиято помощ една от мутренските групировки започва да просперира.

   С този си акт тя влиза като трън в очите на братушките и те изпращат човек да провери какво става, а по-късно и мощна експедиция. Около тази мисия смехът е безумен, но няма да ви издам нито дума, макар че лично ще стисна ръката на Адриан, щом го видя!

   Другите мафиоти не спят и също готвят нови планове за печалби. Част от идеите са влизане в древношумен(р)ската млясонска организация с цел получаване на огромни облаги, раздаване на необезпечени кредити от идейника Литю Лайнера, както и създаване на уникална технология за пръдно- и серопроизводство. Всичко това в един безумен кипеж от планове и контрапланове, злоба, завист, тъпотия и редки проблясъци на мутренска гениалност, която обаче неизменно води до бели.

   А извънземните? Те в случая са на заден план, но задават тон на книгата с поредния си заобиколен и мноооого сложен план. Който се състои в нито повече, нито по-малко от това да завладеят българките с ултрамегахипер модерен козметичен продукт, с който да ги направят неустоими. И чрез тях да завладеят българите, основната цел си остава на хоризонта!

   “Завладей българките” е много, много по-добра от първата част и определено по-слаба от третата, гледайки в кристалното ми кълбо. Хуморът на Лазаровски е откровен, прям, нерядко доста вулгарен, особено при абревиатурите, където поне според мен се е поувлякъл излишно. Да, и твърде много хумор идва в повече – личи си, че се е опитал да пародира твърде много неща наведнъж и това е поразмило действието. Но причината за това я разбирам – безумието, в което живеем, е поразителнo.

  На мерника на Лазаровски са кой ли не – мутричните елементи от първата част – Респивакса, Големия и Малкия Маргарин, Лайнера, Щангата, Рапана, Парцуцата и др., допълнени с руските им батковци, адски яко вгласовени снощи на представянето на книгата – Кролик Зверибяска, Вагинит Лешперов, Саламандър Зловонин,  Дъскан Хлопанин, идиотските реклами на д-р Енчев, безумието, наречено българско висше образование, чалгарската вакханлия, политическата несъстоятелност и какво ли още не. Безпощадна сатира от най-яка класа.

   Аз лично смятам, че малко хора биха използвали толкова прозрачнореални герои, честно. Моите уважения към Адриан за това.

   “Завладей българките” се фука с още по-шарена от предната корица, която първо ме шокира, а после все пак я приех що-годе. Е, това не променя фактът, че днес в рейса ме гледаха като треснати, нямам и идея каква книга си мислеха, че чета.

   С една дума – туй требе да се чете. А Съдран Квазаровски да не се помайва, а да пиши трета част. В която се надявам мутрите да намалеят, а политиците да се увеличат. Не че не са взаимозаменяеми, де.

   Вижте и първото ревю за книгата,
което излезе днес в The Dark Corner.