Жанр: Антиутопия, Графичен роман

Издателство:

Автор: Джипи

Оригинално заглавие: La terra dei figli by Gipi, 2016.

Преводач: Нева Мичева

Година на изданието: декември 2016 г.

Страници: 288

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Вземи с безплатна доставка.
Вземи с безплатна доставка.

    Формата променя преживяването. Мрачните постапокалиптични сюжети – „Пътят“ на Кормак МакКарти, „Сблъсък“ на Стивън Кинг, „Кутия за птици“ на Джош Малерман, „Метро 2033“ на Дмитрий Глуховски, „Кучешките звезди“ на Питър Хелър и още много – носят своето мрачно очарование, всяка от тях разпада света на съставните му части и съгражда в уродлива форма малка част от него. Точно това прави и „Земя на синовете“ на италианския художник Джипи – но той не използва думи като горните, той използва почти само черното и бялото.gipi_la-terra-dei-figli_b

    Традиция в публикуването на графични романи у нас не съществува (от раз се сещам единствено за  “Боксьорът” на  Райнхард Клайст и „N.“ на Стивън Кинг), затова чест прави на „Жанет 45“ за поредната им инвестиция в нещо, което тотално променя преживяването на четенето. Още повече че графичните романи като цяло работят с диалога – между героите или вътрешен, докато Джипи работи с мълчанието, с погледите, с очи, в които се чете повече, отколкото в балончетата. Там, където историята е завършила, тече един остатък, една мътилка от емоции, които последните, които си спомнят, се стремят да не предадат нататък.

terraipi

  Един баща не желае да предаде значението на всички думи на децата си – „любов“ например е излишна. Не ги учи на изкуството на четенето. Не ги допуска да излизат от една тясна зона, чиито обитатели са… особени. Живеят ден за ден, с малък речник и много мъка около себе си. Двамата братя трудно оформят своите мисли и желания, единствено омразата им е лесна и достъпна. Светът около тях наистина е загубил цвят, в него няма радост и щастие – сякаш ведно с човечеството и цивилизацията са изчезнали и цветовете. В момента, в който двамата излизат от този пашкул, става страшно.

©Gipi-“La-terra-dei-figli”-ed.ita_.-Coconino-Press-–-Fandango

   Смазваща история разказва Джипи в „Земя на синовете“. Подходяща е за зимните вечери, когато мрачнотата и студът са естествени. Хареса ми преживяването, самата книга ме хвърли в дупка. Няма и как да е иначе.

  Вижте какво пише Иван Димитров в „Дневник“ и Темз в „На по книга, две“.