Жанр: Публицистика

Издателство:

Автор: Жан Зиглер

Корица: Мека

Година на изданието: 2003

Страници: 288

Рейтинг :

Време за четене: 1 минута

   По заглавието ви е ясно, че книгата не представя никаква нова информация. Още повече, че е издадена през 2003 г., а оттогава много вода се оттече.

    Все пак не може да се отрече силното перо на Зиглер. На малко страници той аргументирано хвърля обвинения по шайката на Буш, дружките им от нефтените компании и останалите глобални корпорации (обезателно виж и “Шоковата доктрина” на Нейоми Клайн!). Авторът развива тези за алчността, безочливостта, за милиардите гладуващи и хилядите живеещи в небивал разкош.

   Както си е редно, главите са за узаконеното робство в Третия свят, за  унищожаването на природата, корупцията, за Световната търговска организация, робовладелците на държави МВФ (между другото все си мисля, че мисията на Дянков е точно да ни набута със заем от тях или Световната банка) и прочие.

   Последната глава е посветена на утопичните идеи за световното гражданско общество, което ще въстане по един или друг начин и ще унищожи тази планетарна власт на свръхпечалбарите.

    Простете за телеграфния стил на горните редове. Чел съм същите неща по толкова други книги, че ми е малко досадно. Да, това са крайно сериозни неща, които не са загубили ни най-малко актуалността си и до наши дни, а не ми се вярва и в близко бъдеще това да се промени.