Жанр: Фентъзи

Издателство:

Автор: Нийл Геймън

Време за четене: 3 минути

Поредна вълшебна анотация на колежката Nezzo.

  “Затворете очи и дишайте дълбоко, нали така.

    Защото тази книга е вълшебство.

    Най-вероятно много от вас са гледали небезизвестният “Stardust”, а и да не са, сега ще се запознаете малко или много с книгата му. Да обобщя – филмът е добър, много добър, но явно просто не са успели да направят реално всичко, което е в книгата. Защото в нея самата ще срещнете един друг свят, свят на края на света, отвъд Стената. Пълен с еднорози, паднали звезди, космати джуджета, лордове, вещици, приказни дървета, магически свещи и разбира се, любов. И не само това, а още цял неопознат свят на самодивите. Отвъд позволеното и познатото.

   Не всеки празноглав влюбен е като Тристан Торн, но това са приказките. Всичко е през девет планини в десета, всичко е магично и героично. Но винаги има една надута квачка (с извинение) като Виктория Форестър, която иска света да й бъде поднесен в краката. За тези, които не са гледали филма, ще разкажа основния сюжет.

   Тристан е син на бедно семейство и се влюбва в най-красивото момиче в околността, което е от богата фамилия, образовано е и всички в околността, че и извън нея, искат ръката й. Тоя я пита какво да направи, за да получи целувката й. В този момент тя вижда една падаща звезда, казва, че ако Тристан и донесе точно тази звезда ще го целуне, че дори и ще му даде ръката си, присмива му се и си тръгва. И така започва всичко. Влюбеният минава през стената с помоща на баща си и се озовава съвсем сам в самодивската страна, предстои му да научи милиони неща, които досега не е знаел.

    Объркващото в книгата е, че тя се помещава в световете на почти всички от героите. Част през лордовете на Бурелом, всеки един опитващ се да убие брат си, друга през погледа на вещицата от Лилим, изпратена да донесе сърцето на звездата, трета пък през ядосаната паднала звезда, и определено тази над Тристан Торн, а може би има и други.

   Всичко е много, много вълшебно, кралско и непознато. Чистата приказка. И това не е каква да е приказка, а приказка за възрастни. Тази, която може да накара дори теб да се размечтаеш или поне да си представяш еднорози и хора превърнати в козли, и какво ли още не.

   Нийл Геймън е един изключителен писател, лично аз го харесвам като такъв и това не е първата му книга, която чета, но смело казвам, че е една от най-добрите приказки, които съм чела и са ми чели.