Жанр: Фантастика, Хумор

Издателство:

Автор: Крис Бънч

Оригинално заглавие: Star Risk Ltd, 2002.

Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 352

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

  Взех си „Звезден риск ООД“ от последното голямо намаление в Ozone.bg заедно с още цял куп други книги, не съм я виждам по панаири, сигурно е имало няколко останали копия само, защото вече дори не е налична. Крис Бънч залага почти изцяло на диалог и пукотевици в началото на поредицата си за малка и не твърде сериозна охранителна фирма, която трябва да намери място за шепа неудачници в една крайно агресивна вселена. В нея никой не дава нищичко даром, даже по-лошо, опитва се всячески да измъкне нещичко от другите.

  51WZMP2V34L._SX305_BO1,204,203,200_ „Звезден риск“ е предприятие с непредвидим изход от самото начало. За щастие, след един не твърде легален щурм на затвор те спасяват кожата на ловък крадец, който пък има брат на висок пост във фирма, която разработва едно астериодно поле. А точно те имат много голяма нужда от сериозна охрана, защото някой систематично тормози техните миньори и застрашава дейността им. Нашите хора се изсипват с целия си наличен капитал, обърнат в оръжия, които да продадат със сериозна надценка на миньорите – но скоро установяват, че противникът им е много по-сериозен от обикновени космически джебчии. Точно обратното, добре организиран е и малко по малко звезднорисковите са с двата крака в много сериозна каша с политически оттенък.

51ZdnvROtHL  Колоритните герои са това, което забавлява в романа на Бънч, всеки от тях си има своите изчанчени особености, а заедно не са точно сплотен екип, но добре се допълват в сеенето на разрушения и сериозни проблеми за всички, включително за себе си. Определено ще прочета и втората част, „Светът на мошениците“, кой не обича малко непретенциозно забавление с космическа тепаница.